Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tom Holland: Allt kan försvinna över en natt

Han är bara 25 år gammal men är världens just nu hetaste filmstjärna. Nu klär Tom Holland av sig Spider-Man-dräkten för att gå på skattjakt i "Uncharted".
Film • Publicerad 14 februari 2022
Tom Holland går från "Spider-Man" till äventyrsfilmen "Uncharted". Arkivbild.
Tom Holland går från "Spider-Man" till äventyrsfilmen "Uncharted". Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Tom Holland i "Spider-Man: No way home". Pressbild.
Tom Holland i "Spider-Man: No way home". Pressbild.Foto: Sony Pictures
Tom Holland tillsammans med Zendaya. Arkivbild.
Tom Holland tillsammans med Zendaya. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Med rollen som superhjälten Spider-Man har Tom Holland lagt världen för sina fötter. Den senaste filmen om den trikåklädde superhjälten har blivit så populär att den på kort tid klättrat upp till plats nummer sex på den internationella listan över alla tiders mest inkomstbringande filmer. I Sverige har den setts av mer än 800 000 biobesökare.

Trots sin ålder har Holland redan 36 olika film- och tv-roller bakom sig.

Annons

– Oj, är det så mycket? Mina föräldrar säger att jag borde lugna ner mig och ta en paus. Men som ung skådespelare har man alltid känslan av att allt kan försvinna över en natt. Men det är kanske dags att göra det, att ta en paus och njuta av det jag har gjort, säger han till TT i en Zoom-konversation från England.

Frågan är väl om det går att ta det lugnare. Framgången för ”Spider-Man: No way home” lär väl göra att han kommer att få ännu fler filmerbjudanden.

– Jo, du har rätt, det där ju ett tveeggat svärd.

Gillar tv-spel

Medan han spelade in sin första Spider-Man-film ägnade Tom Holland en stor del av sin fritid till att spela tv-spel. Det var då han upptäckte spelserien ”Uncharted”, som handlar om en ung äventyrare och dennes våldsamma upplevelser runt världen. Det är det som ligger till grund för den nu aktuella biofilmen med samma namn, där Mark Wahlberg spelar sidekicken och mentorn Victor "Sully" Sullivan.

– Ett tag var det meningen att filmen skulle göras med Ryan Reynolds i huvudrollen. Han är både en fantastisk skådespelare och oerhört snygg, så det är en stor ära för mig att jag fick göra rollen i stället, säger Holland, som gärna spelar tv-spel även när han inte befinner sig på en filminspelning.

– Jag gillar att vara utomhus, så för mig är en perfekt söndag en runda på en golfbana. Men om det regnar sitter jag gärna inne och ger mig in i tv-spelens underbara värld.

"Tror på det här"

Han förklarar att något av det viktigaste inför inspelningen av ”Uncharted” var att balansera storyn så att den både skulle kännas fräsch för dem som kan spelen och för dem som aldrig hört talas om det.

– Vi kunde ju inte berätta något som redan setts i spelen. Därför gjorde vi det till en ursprungshistoria som berättar om dessa ikoniska figurer och hur de träffades.

Han vill självfallet göra fler ”Uncharted”-filmer.

– Jag tror på det här, men vem vet, man ska inte ut segern i förskott. Men jag skulle vara stolt över att kunna dra i gång ännu en filmserie vid sidan av Marvel-filmerna.

Annons

Framför sig har han nu en film om en annan sorts superhjälte, Fred Astaire, som kunde dansa på ett sätt som verkade upphäva tyngdlagarna.

– Mitt första riktiga jobb var i en scenversion av ”Billy Elliott”. Med repetitioner och med det vi sedan gjorde på scenen höll jag på med det i tre år, och de drillade oss verkligen till att bli duktiga på steppdans. Det var då jag upptäckte Fred Astaire, och jag kom verkligen att beundra hans sätt att bara glida över golvet.

Fakta: Tom Holland

Ålder: 25 år.

Familj: Föräldrarna Dominic och Nicola, tre syskon.

Bor: I England.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Bland annat i "Wolf Hall", "Captain America: Civil war", "Spider-Man: Homecoming", "Avengers: Infinity war", "Avengers: Endgame", "Spider-Man: Far from home", "The devil all the time", "Spider-Man: No way home!.

Aktuell: I "Uncharted" som har svensk biopremiär den 16 februari.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons