Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Trappmordet" skildras i ny tv-serie

Verklighetens tragiska dödsfall blev först föremål för poddar och en dokumentärserie. Nu kommer tv-serien "The staircase" på HBO Max om Kathleen Petersons död.
Tv • Publicerad 4 maj 2022
Colin Firth spelar mot Toni Collette i "The staircase" som snart har premiär på HBO Max. Pressbild.
Colin Firth spelar mot Toni Collette i "The staircase" som snart har premiär på HBO Max. Pressbild.Foto: HBO Max
"The staircase" utgår från ett familjedrama i HBO Max version av de verkliga händelserna kring Kathleen Petersons död. Pressbild.
"The staircase" utgår från ett familjedrama i HBO Max version av de verkliga händelserna kring Kathleen Petersons död. Pressbild.Foto: HBO Max

I december 2001 hittades Kathleen Peterson död i sitt hem i Durham, North Carolina. Det verkade som att hon hade ramlat ner för trappan.

Misstankar väcktes dock mot hennes man Michael och han anklagades för mord. En härva med rättegång, fällande dom, överklaganden och ny rättegång följde – än i dag är det osäkert vad som egentligen hände. Uppmärksamheten kring fallet gjorde det till föremål för en rad podcasts och dokumentärer. Och nu kommer tv-serien ”The staircase” med Colin Firth och Toni Collette som paret Peterson.

Annons

– Det är en oerhört komplex story. Förhoppningsvis lämnar tittaren den nöjd med att den slutar i grått, att man inte vet exakt vad som hände, säger regissören Antonio Campos i ett videosamtal.

Lång dokumentärserie

Den hittills mest kända skildringen av fallet är dokumentärserien ”The staircase”, som regisserades av den franske regissören Jean-Xavier de Lestrade. Det mesta av materialet spelades in medan den första rättegången pågick. Regissören kompletterade senare med fler inspelningar, och resultatet blev den 13 avsnitt långa serien som visades på Netflix 2018.

– Jag blev oerhört fascinerad av att en fransk regissör ägnade tre år till att dokumentera händelsen. Jag studerade mycket kring den, det fanns så många vändningar, det fanns en komplexitet som det var värt att utforska. Michael Peterson är en komplex personlighet, det blev en utmaning att förstå honom, säger Campos.

– Dessutom har Kathleen Peterson aldrig fått komma fram. Det kändes som ett hål som vi ville fylla. Vem var hon, hurdant var hennes liv fram till den här natten?

"Kände för alla inblandade"

I grunden ligger ett familjedrama, menar Campos.

– Jag kände så för alla som var inblandade i det här galna dramat. Det var inte utforskat helt och hållet, jag kände att vi kunde sätta ljuset på det och på dem.

Antonio Campos hade turen att få arbeta med "fantastiska skådespelare" som Colin Firth och Toni Collette, framhåller han. Varje avsnitt fokuserar på en av rollfigurerna, för att ge var och en hans eller hennes ögonblick. Och det var ingen lätt serie att göra, just för att dramat var så komplext.

– Vi utforskar olika tolkningar av vad det var som hände den där natten. Vi försöker förstå.

Fakta: Antonio Campos

Ålder: 38 år.

Bor: I New York.

Familj: Hustrun Sofia, ett barn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer/tv-serier: "Christine", "The punisher", "The sinner", "The devil all the time".

Aktuell: Med "The staircase" som börjar visas på HBO Max den 5 maj.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons