Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Alliansblocket älskar makten

Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda var spänstig och betydligt bättre än vad riksdagsdebatterna är. Kommande regeringsbildare Stefan Löfven, (S), har vuxit ut i rollen som landets oppositionsledare. Han blev med rätta arg på regeringssidans fixering vid regeringsfrågan.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2013

Väljarna vill veta vilken väg Sverige skall välja för att bryta massarbetslösheten. Högerregeringen administrerar den. Väljarna vill veta hur de sjunkande skolresultaten skall brytas. Högerregeringen utreder dem. Jobben och skolan är de mest centrala politiska problemen här och nu. Inte regeringsfrågan halvannat år före valet.

Vi har två regeringspartier (C och KD) som hänger på gärdsgården att komma in i riksdagen. Vi har ett oroväckande stort främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, som stoppar majoritetsregeringar. Det blir ännu en minoritetsregering efter nästa val. Sverige behöver inte mer blockpolitik - utan mindre. De rödgröna har samarbetet förut i 16 budgeter. - Sköt du ditt så sköter jag mitt, sa Löfven med adress till konkurrenten om regeringsbildandet Fredrik Reinfeldt, (M).

Annons

Kanske bildas till slut ett nytt storborgerligt Alliansparti för att borgerligheten ska klamra sig fast vid regeringstaburetterna. Idag har vi i riksdagen tre rödgröna oppositionspartier, ett främlingsfientligt extremparti och ett regeringsblock som som älskar blockpolitik.

Statsministerkandidaten Stefan Löfven, (S), kritiserades under sitt första år för att vara för otydlig och osynlig. Den kritiken har tystnat. Han syns och hörs. Svenska folket ser att jobbpolitiken har misslyckats efter sju års borgerligt styre. Borgerligheten larmar om skattechocker medan den verkliga chocken är den skyhöga ungdomsarbetslösheten.

Svenska folket accepterar inte att deras skattepengar går till vinster till riskkapitalbolag istället för välfärd. Det är fullkomligt hjärnsläpp att privata skolbolag ska kunna gå i konkurs och lämna eleverna vind för våg.

I försvarslänet Blekinge med en flygflottilj i Kallinge ifrågasätter alla det rimliga att JAS Gripen ska stå på marken när ryska bombplan övar flyganfall strax utanför vår gräns i Östersjön. FP-ledaren Jan Björklund tyckte igår att det är genant. Där har den tidigare majoren helt rätt.

Regeringschefen Fredrik Reinfeldt öppnade igår upp för ökade försvarsanslag. Det finns många fler områden som behöver öppnas upp för mer anslag.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons