Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anders Carlberg saknas efter bränderna

Det brinner i Stockholms ytterområden. Dagen efter bränderna är släckta ser en del av stadsdelarna ut som Bagdad. Bränder och vandalism har vi sett många gånger förut i Europa och även på flera platser i Sverige.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013

Politikerna står handfallna. Media vet inte hur de ska hantera bevakningen av kravallerna. Journalisterna riskerar att underblåsa mer upplopp.

Vänsterpolitiker pekar på klassklyftor och massarbetslöshet. Högerpolitiker pratar mer om kriminella gängs framfart. Statsminister Fredrik Reinfeldt, (M), som gärna reser land och rike runt stannar kvar i Rosenbad och manar människor till lugn. Handlingskraften lyser med sin frånvaro.

Annons

Landets justitieminister Beatrice Ask är arg i tv:s morgonsoffa i debatt med Al-Khamisi i förortsorganisationen Megafonen. Debatten i SVT på onsdagsmorgonen var ett gott exempel på när två parter pratar förbi varandra. Båda efterlyser dialog. Men dialog om vad? Ministern vill inte prata om ökade klyftor, massarbetslöshet och utslagning utan om bränder och vandalism.

Al-Khamisi från drabbade Husby vill prata om en man som skjutits ihjäl av polisen. Dödsskotten är den utlösande faktorn till de nattliga kravallerna. Han visar kompakt misstroende mot polisen som ministern har till jobb att försvara.

Frustrationen hos ungdomarna måste tas på allvar. Men vi kan aldrig kompromissa om våldsanvändning. Våld skall fördömas. När väl upploppen har startar är de svåra att stoppa. Men en dag tar de slut. Vad händer då med ungdomarna? Vad gör politikerna då? Stämmer upp i protestsången "We shall overcome" i Birgit Friggebos, (FP), anda?

En politiker som Anders Carlberg, (S) saknas våren 2013. Om han varit i livet hade han stått i centrum för krishanteringen. Hans engagemang och kompetens finns inte längre i svensk politik som istället är nedtyngd av skattetabeller, arbetslöshetsstatistik och utspel. Anders Carlberg levde med och för ungdomar i förorterna. Han var en unik politiker med enorm auktoritet i ungdomsvärlden.

Det är möjligt att det finns enskilda individer som älskar att slås och ställa till med jävelskap. Men det måste finnas djupare samhällsproblem som orsakar flera nätters upplopp i miljonprogrammen. Som flera debattörer påtalat sker inga upplopp på Östermalm eller i Djursholm. Överklassens områden är fridfulla och doftar inte brandrök - snarare grillos. Sverige är ett tudelat land.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons