Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ansvarslöst ge unga alkohol

KRÖNIKA Christina Mångård
Langning av alkohol är en brottslig handling. Att köpa ut och sälja eller ge bort alkohol till en person som är under tjugo år är olagligt. Langning kan ge böter eller fängelse upp till fyra år.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2013

Så sa hon att det står i lagen, polisen som blev intervjuad i radion. Vet egentligen den som langar hur allvarligt brott deras handling är? Vilka konsekvenser det kan bli?

Att få tag på sprit är alldeles för enkelt för ungdomar. I nyhetssändningen berättade några tjejer som går i åttan, om hur lätt de kan få tag på alkohol om de vill. Åtta av tio ungdomar säger att de inte har några som helst problem att fixa smuggelsprit eller vin från Systembolaget, trots att de inte har åldern inne. De vet alltid någon som kan köpa ut åt dem.

Annons

Det är bara att ringa ett telefonnummer till en langare som de känner till, beställa och så levereras det. Oftast är det äldre kompisar eller syskon som hjälper dem som är yngre och förser dem med alkohol.

Men föräldrar langar också till sina barn. I tron att de på så sätt ska veta hur mycket barnen kommer att dricka, så får de med sig en flaska vin när de ska gå på fest. Och får barnen smaka hemma så blir det inte lika spännande att testa.

Nu i vår visar Systembolaget fyra nya reklamfilmer om langning och om föräldrars inställning till alkohol i hemmet. Filmerna visar en tonåring, en kille som bjuds på vin och starksprit hemma. Det gör föräldrarna för att de tror att det är bra, för att det avdramatiserar alkoholen.

Alla filmerna slutar med skylten där det står, att så här funkar det nästan aldrig. All forskning visar att tonåringar som blir bjudna på sprit eller vin hemma av sina föräldrar, de ungdomarna dricker mer än de som inte blir det.

Det är inte så lätt för föräldrar att stå emot trycket när sonen har tjatat. Kompisen ska ha fest och alla andra har med sig något att dricka. Inte kan väl han komma tomhänt. Föräldrarna kapitulerar, vill gärna vara hyggliga och skickar med en flaska vin.

Även i år firades vårens ankomst stort i vårt land. Årets valborgsfirande blev stökigt med fylla, bråk och misshandel. För många unga var det första fyllan. I feta tidningsrubriker stod att var fjärde ungdom planerade att dricka sig berusade och för många blev det alldeles för mycket. Några vuxna är skyldiga till att dessa unga människor drack alkohol. Ansvarslöst. Det är oförsvarligt ansvarslöst.

Till sist, den människa som börjar dricka i tidig ålder får ofta problem med alkohol längre fram i livet.

Christina Mångård
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons