Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bankens vettvilliga register

Nyheter • Publicerad 13 maj 2013

Ekonomisk vettvilling är en beskrivning av flera tusen i ett register som förts i åratal över personer av en bank. Det avslöjade Svenska Dagbladet, SvD, i går.

Banken är Nordea, förr Nordbanken. Registret fördes åtminstone fram till mitten av 90-talet.

Annons

Nordea/Nordbanken ska ha fört detta register för att minska risker för förluster. Samtidigt har banken gett sig in i olaglig verksamhet med tilltaget. Det är inte lagligt att föra dataregister om personer på detta sätt.

Tilltaget liknar det som bostadsbolag påkommits med och åsiktsregistrering.

Problemen med register som dessa är flera, och utgör argument för att de inte ska få förekomma.

För det första är det otydligt och godtyckligt vilka som hamnar i registret och för vad de hamnar där. Ingen rättssäkerhet förekommer ju i ett olagligt register fört av en stor institution som en bank.

På vilka grunder hamnar en person i ett sådant register, kan man fråga sig. I SvD berättas om personer som hamnat i registret för att de haft ett syskon som sysslat med (påstått) ekonomiska tvivelaktiga saker.

En annan person hade hamnat i registret utan att någon objektiv faktor kunde tala för det, utan bara för att personen setts tillsammans med en viss person. Så där fortsätter det med exempel i SvD.

Frågan är hur lång tid som ska gå innan man avförs från detta, olagliga, register. Man har ingen möjlighet att sona sitt, påstådda, brott. Ett av domstol utdömt straff går att avtjäna, men inte denna placering i register.

En bank som för (fört) ett register ger sig in på en verksamhet där den är verksam som polis och rättsväsende i egen regi. Sådant får inte förekomma.

Bankerna är mäktiga institutioner som spelar en viktig roll i samhället för transaktioner, finansieringar och annat. Med registerföring utesluts vissa personer från att få ta del av de tjänster som bankerna utför i samhället.

Om en bank finner att skäl föreligger för att en person ska vägras bakens tjänster så ska banken lägga fram de skälen, bevisen, för polisen.

Annons

En bank får inte i förväg stoppa personer med register för att banken misstänker att en person inte kommer att sköta sig.

Varje person ska behandlas individuellt, från dennes förutsättningar. Om en person visar sig vara svekfull eller inte uppfyller de ekonomiska åtaganden som den accepterat ska banken gå till polisen med det.

Robert Sundberg

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons