Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bildt vår snårige utrikesminister

Nu får du skärpa dig Carl Bildt. Vi kan inte ha en utrikesminister som håller sig undan en vecka för att besvara högst relevanta frågor från media. Det handlar om SR:s Ekoredaktions granskning av Bildts vägran att på en FN-konferens skriva på ett uttalande om kärnvapenförbud av humanitära skäl.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2013

Utrikesministern ansåg sig inte ha tid att svara på frågor om saken men slog plötsligt numret till programmet Ring P1 på måndagsförmiddagen. Den redaktion som gjort granskningen och sänt ut ett inslag igår morse fick inget samtal av Bildt.

För att förhindra en ny medial skandal av typen Lundin Oil slog Bildt snabbt till reträtt och bad Ekoredaktionen om ursäkt senare under gårdagen. Det som förvånar är slappheten i bemötandet av media som Bildt och regeringen bara förlorar på. Vi har en utrikesminister som gärna bloggar och twittrar om ditten och datten i utrikespolitiken. Men att svara på besvärliga frågor blir för jobbigt i Arvfurstens palats.

Annons

I sak är Bildt svår att begripa sig på. Varför skulle han och Sverige inte kunna skriva på ett uttalande mot kärnvapen på en FN-konferens? Igår drog sig högerregeringen på sig en skur av kritik från både höger och vänster. Även kompisar i högeralliansen klagade på honom. Bildt svarade med ett snårigt resonemang att uttalandet saknar relevans och inte är seriöst. Det är för mycket symbolpolitik och för lite substans, tyckte Bildt.

Han blir ofta en själlös politiker i allmänhet och själlös utrikesminister i synnerhet. När misstänkta sovjetiska ubåtar i svenska skärgårdar på 80-talet kommer på tal går däremot Bildt igång. Enligt mediauppgifter var det 78 länder av knappt 100 som skrev på uttalandet mot kärnvapen av humanitära skäl. Av de som höll sig undan var flera länder med kärnvapen. Intresset ljuger inte.

Sverige är internationellt känt för sitt engagemang mot massförintelsevapen. Den traditionen är värd att värna. Högerregeringen har inte rätt att slarva bort detta goda rykte. Men det struntar nog Bildt i. Han svävar liksom ovanför alla andra statråd i Reinfeldtministären. Det är få som förnekar hans kompetens i utrikespolitiken. Det är fler som ifrågasätter hans omdöme ibland. I trängda lägen blir han väldigt pratig. Igår fick han rader med frågor och radiolyssnarna blev inte mycket klokare av det.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons