Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Björklunds skola går åt fel håll

En gång i tiden fungerade skolan som en mötesplats för barn från olika samhällsklasser. Stina från arbetarhemmet mötte Peter från medelklasshemmet. Metallarbetarens och direktörens unge fick samma förutsättningar i skolundervisningen.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2013

Så är det inte längre. Den likvärdiga skolan är ett minne blott. Eller så håller den likvärdiga skolan på att dö sotdöden. Orsaken är den ökade skolsegregationen. Den beror i huvudsak på det fria skolvalet och bostadssegregationen.

Det bekräftades igår i rapporter från Skolverket och Skolinspektionen. Den här utvecklingen är känd sedan länge. Sittande regering med utbildningsminister Jan Björklund, (FP), förde de första åren en aggressiv agitation om att allt var den socialdemokratiska flumskolans fel. Efter snart sju år i regeringen har han bytt taktik.

Annons

Nu är budskapet att det tar tid att "vända atlantångaren" och om några år kommer reformerna att märkas. Han tar själv aldrig något eget ansvar för misslyckandet. Allt tycks vara den tidigare skolministern Ingegerd Wärnerssons, (S), fel. Eller om det är Olof Palmes fel. Skolpolitiken har sedan Göran Perssons kommunalisering på 90-talet varit fylld av konflikter. Det har inte skolan mått bra av. Skolresultaten har stadigt sjunkit genom åren.

I veckan kom beskedet att Rosengårdsskolan i Malmö läggs ned. Alla elever på den skolan talar andra språk än svenska. Nedläggningen borde kommit tidigare. För invandrarbarnen är det förödande att gå i skolor där ingen kamrat har svenska som modersmål. Barn måste blandas i skolan, inte sorteras ut.

Självklart går det att bryta utvecklingen. Sverige måste tillbak till den likvärdiga skolan igen. Det betyder reglering av nya friskolor, det betyder satsningar på lärarkåren och mer undervisningstid för elever som behöver extra stöd. Fler betyg i lägre åldrar bryter inte nedgången.

Skolans ställs inför större krav idag än under 1900-talet. Socialdemokratin har förslag på satsningar av typen mindre klasser, läxhjälp åt alla elever oavsett inkomst, heltid på förskola och sommarskolor. Skolpolitiken måste vara förankrad i skolans verklighet här och nu.

Skolan klarar inte nya stora omvälvande reformer. Skolan får inte vara någon experimentverkstad. Den är för viktig för det. Kan finska skolan åstadkomma goda skolresultat kan naturligtvis också den svenska skolan göra det.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons