Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingevården sticker ut

Landstinget Blekinges ekonomi har repat sig snabbt. Förbluffande snabbt när mandatperioden går mot sitt slut. I början på mandatperioden beviljades inte landstingsstyrelsen ansvarsfrihet av landstingsfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013

Ekonomin var körd i botten och förtroendekrisen akut. Namninsamlingar och protestmöten avlöste varandra. Nu är ordningen återställd inför valrörelsen nästa år. Den rödgröna majoriteten med landstingsrådet Kalle Sandström, (S), presenterade igår ett dokument på temat ett litet landsting som sticker ut.

Vårdpersonalen fortsätter kämpa med låga kvinnolöner och pressade arbetstider. Men till skillnad från för några år sedan är det inte hela havet stormar längre i Blekinges landsting. Nästa år tror den politiska ledningen att Blekingesjukhuset har balans efter många år av underskott.

Annons

Skattehöjningen på 80 öre var nödvändig för att bidra till att sanera finanserna. Det inser också den borgerliga oppositionen som för övrigt är splittrad. Det finns alla förutsättningar att de rödgröna får fortsätta regera landstinget även efter valet 2014. På nyhetsplats berättar Sydöstran idag om alla de satsningar som ska göras nästa år; robotkirurgi, fler heltidstjänster, mer pengar till sjukhuset, ungdomssatsningar och investering i vindkraft.

Det sista låter märkligt. Vad har vindkraft med vård att göra? Jo, investeringen sänker landstingets energikostnader vilket kommer vården till godo. Investeringen i robotkirurgi innebär både bättre vård och toppmodern teknologi i vården i Blekinge.

Finanslandstingsrådet Kalle Sandström, (S) och hans rödgröna partners kommer aldrig igen låta ekonomin falla fritt. Det betyder att det blir ingen skattesänkning den här mandatperioden. Knappast heller nästa mandatperiod med tanke på den ökade vårdtyngden. Blekingarna har inte heller protesterat mot skattetrycket utan mot bristande kvalité i vården.

Landstingsledningen gör också "sociala investeringar" för att tidigt förebygga ohälsa. Det låter klokt men är svårare att förklara. Men det faktum att landstinget blickar bortom nästa budgetår är löftesrikt.

Förhoppningsvis fattar högerregeringen äntligen beslut i höst om ett nytt kostnadsutjämningssystem som gynnar Blekinge. Hittills har Blekinge missgynnats i en redan ansträngd ekonomi. Det hänger på finansminister Borgs förmåga att står emot särintressen hos borgerliga rika lågskattekommuner kring våra storstäder.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons