Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bra att Kommunal synar LOV

Förkortningen LOV står för lagen om valfrihetssystem. Högerregeringen med socialminister Göran Hägglund, (KD) slåss för att göra den obligatorisk i kommunerna. När fackföreningen Kommunal samlades till seminarium igår ville Kommunal avskaffa LOV.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2013

Facket ställer frågan om det är samma sak att köpa kollektivtrafik som äldreomsorg? Det är en så kallad retorisk fråga. Svaret är att det inte är samma sak. Problemen i äldreomsorgen blir inte lösta med ett valfrihetssystem. De blir lösta med fler händer i vård och omsorg. Och med kompetent personal.

Detta kostar pengar i tider när kommunsektorn kämpar med underskott och ökade krav på vård, omsorg och skola. Kommunals ordförande Annelie Nordström varnar i en debattartikel i Dagens Arena för kvalitetsdumpning med LOV. Tanken med LOV är att slippa tröga upphandlingar. Verkligheten har visat att allt ansvar läggs på medborgarna, läs pensionärerna. Politikerna drar sig undan ansvaret.

Annons

Kommunal startade igår ett arbete om LOV och upphandlingar. Det är alltid bäst när vårdpersonal berättar hur verkligheten ser ut än att politiker bygger luftslott om hur de vill att verkligheten skall se ut. Kvalitetskraven måste alltid gå före prislappen i välfärden.

Kommunal tror inte på LOV. Systemet skapar underbudskonkurrens. Det är politiken och inte juridiken som skall styra äldreomsorgen. God äldreomsorg skall vara garanterad. Vad som är god äldreomsorg avgörs i mötet mellan de äldre och omsorgspersonalen. Eller som kommunals ordförande uttrycker det: "Det är kvalité att sitta ned och sällskapa med en ensam farbror under måltiden, jämfört med en matlåda, vända och gå."

Det ligger varken i medborgarnas eller vård- och omsorgspersonalens intresse att ha en underfinansierad, underbemannad och dåligt organiserad äldreomsorg. Kommunal slår fast att kvalité inte lönar sig i äldreomsorgen idag med LOV. Den slutsatsen borde vara en larmsignal till politikerna. Kommunals röst är viktig. Personalens (oftast kvinnor) har av tradition en obrottslig lojalitet med de gamla och sjuka. De vill ha fler arbetskamrater - inte valfrihetssystem. De äldre vill möta omsorgspersonal som har tid med dem.

I Karlskrona kommun går äldreomsorgen med stort underskott. Där diskuteras sparförslag om att "nolla" personal. Det betyder att inte sätta in personal som kan undvaras. Vad är det som kan undvaras?

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons