Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bra att S satsar på skolan

Nyheter • Publicerad 16 maj 2013

Socialdemokraterna satsar på skolan, meddelades det i går. I sitt budgetalternativ avsätter S två miljarder kronor för anställning av 4 000 lärare. De ska jobba främst i förskolan och på lågstadiet.

Målet är att barngrupper och klasser ska minskas, så att det blir uppåt fem elever färre i varje. Därmed ska undervisningen gå bättre och lärarna få mer tid för varje elev.

Annons

Förslaget är steg i rätt riktning. Det behövs mer personal i skolan.

Men de senaste årtiondena har det blivit färre av all personal i skolan, som vaktmästare, bespisningspersonal, kuratorer, fritidsledare, lokalvårdare. Det har blivit fler elever på varje sådan person också.

De vuxna personerna fyller en viktig funktion i vardagen i skolan och bidrar till en bra skola. Men i förslaget från S finns tyvärr inga ambitioner att vaktmästarna, bespisningspersonalen och lokalvårdarna blir fler.

Skolan har blivit en central fråga. På ett sätt är det konstigt. Visst har skolan problem, som försämrats under lång tid. Men det gäller även försvaret, åldringsvården, sjukvården, polis- och rättsväsendet med flera.

Varför prioriterar alla partier skolfrågan när andra områden också är viktiga?

Orsaken är att partierna kan föra kamp om viktiga väljargrupper på skolområdet. Kampen är om föräldrar som är cirka 30 till 45 år som har barn i skolan. De väljarna är rörliga mellan partierna och för dem är läget i barnens skola ett närliggande ämne som de har vardaglig kontakt med.

De flesta väljare tycker att skolan har brister och att förbättringar bör ske. Det finns en efterfrågan på satsningar på skolområdet.

Eftersom det finns fler skolbarn i storstadsområdena än genomsnittet för befolkningen blir en satsning på skolområdet i hög grad en satsning som berör storstäderna.

Försvaret och polis- samt rättsväsende har väljare dålig kunskap hur det står till med. Den kontakt som finns rörande skolan finns inte på de områdena.

Frågan är om det går att göra så mycket åt skolan för rikspolitikerna så länge den är ett kommunalt ansvarsområde.

Annons

Blir verkligen de av S avsatta resurserna använda till anställning av lärare när många kommuner behöver pengar för att finansiera stora skollokaler och undvika nedläggning av små skolor?

Om staten öronmärker för mycket av sina anslag är det lika bra att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Robert Sundberg

Emma Söderbom
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons