Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Det värsta kvar i Syrien?

KRÖNIKA Torsten Nilsson
Kriget i Syrien fortsätter och tar allt grymmare former. Vad som började som fredliga protester mot en familje- och klandiktatur i den arabiska vårens spår, har efterhand utvecklats till ett religiöst och etniskt inbördeskrig, med både inhemska och utländska aktörer, en kamp om makten i regionen, som också berör Israel, Libanon och Turkiet, och därtill en politisk och delvis även militär kraftmätning mellan Ryssland och USA/Europa.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2013

De olika nivåerna gör konflikten till en diplomatisk mardröm. Redan talet om ett krig genom ombud haltar.Det är lätt att se att Iran och Ryssland backar Assad-regimen militärt, politiskt och sannolikt även ekonomiskt. Det är heller ingen hemlighet att den sunnitiska upprorsrörelsen får vapen och pengar av de feodala diktaturerna vid Persiska viken med Saudiarabien och Qatar i spetsen. USA:s och Europas engagemang ligger mest på det verbala planet.

I Europa kan man inte komma överens om att göra undantag från vapenembargot mot Syrien så att vapenhjälp kan ges till den väpnade oppositionen. USA tvekar av rädsla för att vapnen ska falla i händerna på militanta islamistiska grupper. Ryssland däremot har på sistone börjat leverera sina allra mest avancerade missiler till regeringssidan i Syrien, för att stoppa eventuella västliga försök att blockera syriska hamnar eller införa en flygsförbudszon över delar av Syrien.

Annons

Så vad är det egentligen för förhandlingar som USA försöker få till stånd med Rysslands hjälp? Vem ska förhandla för vem? Rysslands inflytande över regimen i Damaskus är antagligen större än USA:s inflytande över de grupper som bekämpar regimen. Men efter militära framgångar på sistone har president Bashar al-Assad kaxat upp sig. Han står dessutom under starkt tryck från sina allierade, Iran och Hizbollah i Libanon. Än svårare blir det att få med sig oppositionen. Det finns hundratals lokala miliser i Syrien, en del mycket militanta. Ingen kontrollerar alla dessa grupper.

Kriget i Syrien har kostat 70.000 människor livet. 1,5 miljoner syrier har flytt landet. Sju miljoner syrier är i akut behov av hjälp. Den fruktansvärda sanningen kan vara att vi bara sett början på lidandet och förstörelsen i Syrien. Något ännu värre kan förestå. Och för var dag ökar riskerna för att konflikten i Syrien sprider sig till andra delar av Mellanöstern och utlöser en ännu större konflikt. Medan ett handlingsförlamat FN bara kan se på hur världsfreden hotas.

Torsten Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons