Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En motbild till Borg

De senaste veckorna har visat tydligt att man kan se på samhället utifrån många utgångspunkter. Den 15 april presenterade en märkbart nöjd finansminister en ekonomisk vårproposition som i princip var totalt innehållslös.
Det viktiga för Anders Borg var att tala om att Sverige var bättre än många andra länder på flera områden.
Och därmed räckte det, det handlade alltså om att tydligt lyfta fram det som var bra. 14 dagar senare presenterade Socialdemokraterna sin ekonomiska vårmotion som svar på detta. Den bärande delen i beskrivningen av läget var att visa på hur regeringen misslyckats med att pressa tillbaka arbetslösheten och att resultaten för skolan blir sämre och sämre. Frågan är bara vem som levererar den, med sanningen, bäst överensstämmande bilden?
Sant är att drygt 420 000 personer står utan jobb i Sverige. Det är en siffra som ligger ungefär i mitten av EU:s medlemsländer och klart över jämförbara länder. Sant är också att drygt var fjärde ungdom i Sverige saknar jobb, också det en större andel än jämförbara länder. Vi är dock inte ens i närheten av samma hemska siffror som Grekland, Spanien och Portugal. Vidare är det sant att Sverige har stabila statsfinanser och en minskande statsskuld.
Då man sitter i en regering är det såklart angeläget att måla upp en så vacker bild som möjligt av läget, och gärna tala om att det är den egna politiken som gett oss detta fina läge. Som opposition är det istället viktigt att ge en motsatt bild. Problemet är bara hur man ska tänka som väljare mitt i allt detta PR-arbete om att beskriva sitt alternativ som det bästa?
Det bästa är kanske att se sig själv omkring och komplettera med faktauppgifter. Utifrån detta tycker jag man ska ställa sig två frågor. Den ena är om jag gillar det jag ser, och den andra är om jag tror att det går att göra nåt åt det jag inte gillar?
Jag tycker det står ganska klart att vi har väldigt goda möjligheter att skapa något mycket bättre än det vi ser idag i Sverige. Men för att kunna göra det måste vi orka se att allt inte går att måla i ljusa färger. Vi måste se både möjligheter och utmaningar. Den största utmaningen är utan tvekan det faktum att så många unga saknar jobb och framtidstro.
Här presenterade (S) en rad förslag för att förändra. Det var väl, jämte insikten att vi tillsammans kan förändra, den tydligaste skillnaden mot en helnöjd regering.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2013
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons