Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Friskolekoncern sviker eleverna

Friskolekoncernen JB Education gör sig av med alla sina skolor i Sverige. De blev för olönsamma. Riskkapitalbolaget vill inte satsa mer. I Blekinge läggs JB-gymnasiet i Karlskrona ned medan grundskolan JB Galären i Karlskrona tas över av ett annat aktiebolag.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2013

JB-gymnasiet i Karlshamn överlåts också till ett annat aktiebolag. Eleverna får hoppas och tro att de nya ägarna har bättre finansiella muskler.

Signalen till landets friskoleelever är att de riskerar slängas ut ur sina skolor innan deras utbildningar är klara. Nyhetsredaktioner runt om i landet berättade igår om förbannade rektorer och ledsna elever. De är tagna på sängen. Uthållighet och långsiktighet har saknats i styrningen av JB-skolorna. Det finns en överetablering av friskolor. Den är känd sedan länge.

Annons

Koncernledningen i JB Education är övertygad om att problemen är lösta eftersom 19 av 23 gymnasieskolor får nya ägare. Men Skolinspektionen måste också ge sitt godkännande i sommar för de nya skolbolagen. Det blir ett sommarlov i ovisshet för elever och skolpersonal. Att skolklasserna splittras står klart.

Ordförande i Sveriges elevkårer, Mattias Hallberg uttryckte igår sin besvikelse. - Jag tycker det är beklagligt och oansvarigt. Man har ansvar för över 10 000 elever. Man har lovat eleverna något man inte håller.

Elevernas besvikelse är begriplig. JB-gymnasiets rektor i Jönköping är arg och lika arg är KD-kommunalrådet i kommunen. Alla talar om svek. När denna ledare skrivs finns inga kommentarer från JB-gymnasiet i Karlskrona. Det var inte så här friskolereformen var tänkt att fungera. I vintras stängdes Karlstads gymnasium mitt under läsåret. Friskolan hade försatts i konkurs.

Bilden av friskolorna solkas av vad som hänt de senaste månaderna. Två veckor före skolavslutningarna startar nu en debatt om friskolekrisen. Nyligen kom sex riksdagspartier överens i friskolekommitten. Vinstintresset får fortsätta och kommunerna får fortsätta att leva i ovisshet om hur många friskolor som ska starta när det ringer in i augusti.

Mikaela Valtersson (f.d. MP-riksdagsledamot) i Friskolornas Riksförbund säger i ett pressmeddelande: - För elevernas bästa hoppas jag nu att Skolinspektionen hanterar övergångarna skyndsamt.

Valtersson berömmer JB Education för sitt ansvarstagande. Det är ett provocerande beröm.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons