Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Friskolor behöver hårdare regler

KRÖNIKA Hans Bülow
Idag öppnar Miljöpartiet sin kongress i Västerås. En av kongressens heta frågor är vinster i välfärden. Partivänstern i Miljöpartiet med Karin Svensson Smith i spetsen går till storms mot vinstuttagen i friskolor.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013

Igår blev friskolekommitten efter sju sorger och åtta bedrövelser klar. En överenskommelse är nådd mellan MP, S och regertingen. Miljöpartiets man i kommitten är nöjd, Mats Pertoft. Det är mer tveksamt om partivänstern i miljöpartiet är nöjd. Eller för den delen partivänstern i Socialdemokraterna.

Vinstförbudsdebatten dominerade s-kongressen i Göteborg i början på april. Svenska folket ogillar att riskkapitalbolag plockar ut vinster från vårt skolväsende. Det är fullt begripligt. Vänsterpartiet kommer att vinna röster på sitt nej till alla former av vinster i välfärdssektorn. Så även om Jonas Sjöstedt är parlamentariskt isolerad i friskolefrågan kan han mycket väl vinna röster på överenskommelsen.

Annons

Mikaela Valtersson satt nyligen i riksdagen för Miljöprtiet och tillhör partihögern. Hon är idag ordförande för Friskolornas Riksförbund. Som sådan beklagade hon sig igår över de nya uppstramade och helt nödvändiga reglerna för frikolorna. De slipper kommunalt veto som socialdemokratin i praktiken har kongressbeslut på. Friskolorna slipper också vinstförbud. Det borde lugna ned friskolorna.

Skuggutbildningsminister Ibrahim Baylan, (S), var igår hyfsat nöjd med ett obligatoriskt samråd mellan kommuner och friskolor. Men partiet kommer fortsätta driva krav på samarbetsavtal mellan friskoleföretag och kommuner. Det betyder att friskolefrågan inte är död i kommande valrörelse. Om inte annat kommer särintressena i friskolebranschen varna och larmar om det blir ett regimskifte.

Utbildningsminister Jan Björklund, (FP), var märkbart nöjd igår över överenskommelsen. Han behöver den. Skolpolitiken var på väg att glida honom ur händerna efter den trista skolutveckling Sverige haft med honom som ansvarig för utbildningspolitiken. Konkurser och utförsäljningar av friskolor till överpriser är provocerande när skolan skriker efter fler vuxna i skolan.

Jan Björklund välkomnar att det ska bli fred kring friskolan i svensk politik. I vart fall hoppas han det. S-ledningen riskerar nu att dra på sig en svekdebatt efter kongressbesluten i Göteborg. Skolan och jobben är partiets viktigaste frågor i valet. Hur ska S lyckas profilera sin skolpolitik efter handslaget mellan Baylan och Björklund?

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons