Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gratis resor för pendlande studenter

KRÖNIKA Magnus Manhammar
Kraftigt rabatterad eller till och med gratis studentpendling till närliggande lärosäten skulle kunna bli en framgångssaga för Blekinge. Som första län i landet skulle Blekinge helt kunna subventionera studenters resor i länet och till lärosäten i Skåne och Småland.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2013

På så sätt skulle Blekinge kunna vända trenden när det gäller arbetslöshet och befolkningsutveckling och bli ett län som istället blir känt för att understödja framtidssatsningar och vidareutbildning.

Trots att det idag råder hög arbetslöshet i Blekinge finns det många bristyrken i länet. Detta hämmar den lokala utvecklingen och skapar inga bra förutsättningar för tillväxt. Det behöver dock inte vara på det sättet och Blekinge har egentligen mycket goda förutsättningar för att förändra det. Förutom Blekinges egen framgångsrika högskola finns tre större lärosäten inom endast 5 mil från länets gränser och några mil längre bort återfinns det världsledande Lund.

Annons

Blekinges problem är att det idag i princip råder vattentäta skott mellan Blekinge och de omkringliggande lärosätena. De vattentäta skotten utgörs i huvudsak av dyra kostnader för pendling till dessa lärosäten. Om Blekinges kommuner helt skulle subventionera studenters pendling skulle det skapa möjligheter till vidareutbildning för tusentals arbetslösa blekingebor. Samtidigt skulle det ge många av studenterna en chans att bo kvar i Blekinge.

Fler boende i Blekinge innebär en starkare lokal ekonomi. En student till betyder ytterligare en person som handlar mat, betalar hyra och skatt på eventuellt extrajobb. På sikt innebär en student stora lokala skatteinkomster då den väl tagit examen och börjat jobba. Samtliga omkringliggande län har redan infört rabatter för studenters resor på mellan 25 och 35 procent. Vissa kommuner i Kalmar län subventionerar till och med resorna med 50 procent.

Blekinge har allt att vinna på att våga gå före och erbjuda länets studenter gratis pendling till de omkringliggande lärosätena. För att skapa extra dynamik bör även pendling till KY- och YH-utbildningar inkluderas. En sådan satsning skulle verkligen sätta Blekinge på kartan som ett kunskaps- och framtidsinriktat län och vore ett viktigt steg på vägen för att skapa fler arbetstillfällen och en positiv utveckling i länet.

Magnus Manhammar
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons