Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karlskronas fria fall fortsätter

2013 är ett förlorat år för Karlskrona kommun. Det är en kommun som våren 2013 saknar politisk ledning. Ekonomin är i fritt fall och politiken följer efter i fallet.
Femklöverpartierna med kommunalrådet Camilla Brunsberg, (M), håller inte ihop sin egen "styrande" minoritetskoalition.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2013

Inga politiska beslut fattas. Det politiska klimatet förpestas. I april gick det inte att dölja sönderfallet när fullmäktige samlades. Oppositionsrådet Patrik Hansson, (S), efterlyser förslag från de styrande politikerna. Utan förslag har oppositionen inget att förhålla sig till. Återremiss blir Femklöverns lösning. Det är icke-styrning.

Femklövern tror och hoppas på ett samarbete med Socialdemokraterna. I juni. Tidigare under mandatperioden lyckades politikerna över blockgränsen bli överens om ett skolpaket för att spara pengar. Vid en gemensam presskonferens skakade s-ledaren Patrik Hansson och fp-ledaren Börje Dovstad hand med varandra.

Annons

Har paketet haft någon positiv effekt så här långt? Svaret är nej. Istället är det nya protestmöten i skogsbygden mot planerade skolbesparingar. Förutsättningarna för nya och ännu större paket för att rädda kommunekonomin är minimala. Det förutsätter förtroende över block- och partigränser. Det finns inte.

På nyhetsplats berättar Sydöstran idag om det eländiga ekonomiska tillståndet i Blekinges residensstad. För varje dag som går rinner det ut mer pengar från kommunen. Underskottet växer. När griper revisorerna in? När reagerar de fackliga organisationerna? När tar förvaltningschefernas tålamod slut? När spricker Femklövern?

Det är en olycka för Karlskrona att kommunpolitiken slutat fungera. Kommunen har rekord i antal kommunalråd. Ändå presterar de så lite och så senfärdigt. Nästa år är det valår. Det kommer bli en hätsk och bitter valkamp med risk för att politikerföraktet växer.

En skattehöjning rycker allt närmare. Den löser naturligtvis inte alla ekonomiska problem lika lite som brutala nedskärningar i välfärden. Kommunen måste får mer jobb. Kommunen måste behålla sin ungdom. Och kommunen behöver ett stabilt majoritetsstyre. Just nu styrs de borgerliga och miljöpartistiska kommunalråden av sin lojalitet med sin egen minoritetskoalition, Femklövern. Lojaliteten ska alltid vara mot människorna som bor, arbetar och studerar i Karlskrona.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons