Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klassamhällets fula tryne

KRÖNIKA Hampus Engqvist
När jag sökte mitt första arbete var vi tvåhundra sökande till ett städjobb på en hamburgerrestaurang. Det var ekonomisk kris i landet och Ronnebygatan var landets farligaste gata. Högerextrema ungdomsgäng slog sönder både folk och saker för att få utlopp för sin frustration och misstänksamhet mot samhällets etablissemang. Nu händer det i Husby.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2013

Det är klassamhällets fula tryne som visar upp sig. Vi är ett uppdelat folk som inte längre förstår, pratar eller respekterar varandra. Sverige har effektivt segregerats och skolor, boendet och vården blir allt mer uppdelat. De ökade klyftorna i landet är en viktig del i förklaringen till vad som hänt i Husby.

Man kan aldrig acceptera våld och skadegörelse. Polisen måste agera för att kontrollera situationen. Tyvärr så har de två huvudaktörer i Husby, som hade kunnat lugna ned situationen, snarare kastat nytt bränsle på brasan. Organisationen Megafon, som är aktiva i Stockholms förorter, vill inte fördöma våldet och poliser misstänks för rasistiska tillmälen och övervåld. Ett fungerande samarbete mellan polisen och Megafon hade förmodligen lugnat ned upploppen snabbt.

Annons

Frågan är vad som händer nu? Kommer frustrerade ungdomar att få jobb och en väg in i samhället eller fortsätter utanförskapet. Min erfarenhet är att de ungdomar som lyckades erövra ett arbete på nittiotalet lämnade sina ungdomsgäng och lever idag som "vanliga" samhällsmedborgare. Ringer väckarklockan vid halv sju, så bränner man inte bilar på natten.

Det är därför en viktig balansgång att fördöma ungdomarnas agerande, samtidigt som man inte skjuter dem allt längre ifrån samhället. Organisationer som SSU och idrottsrörelsen kan göra en stor skillnad i utsatta områden som Husby där ungdomsarbetslösheten är svindlande hög. Regeringen vill göra det till en fråga om integration, istället för att prata om sociala klyftor. Förmodligen för att de inte har någon politik för att utjämna klyftorna. Det passar deras syften bättre att ropa på fler poliser.

Utvecklingen i Husby visar att två frågor är viktigare än andra för att återskapa framtidstron i utsatta grupper. Arbete till unga och en bra skola. Två frågor som regeringen har misslyckat med och som socialdemokraterna måste ta på allvar. En bra skola kostar pengar och ungdomar får inte arbete om vi inte vågar satsa på dem

Hampus Engqvist
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons