Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Löfven starkaste statsministerkandidaten

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning klarar sig inte alla borgerliga partier riskdagsspärren. Trenden är tydlig. Antingen faller Centern eller KD eller båda partierna ur riksdagen vilket betyder att vi får ett regeringsskifte nästa år. Statsministern heter Stefan Löfven, (S) hösten 2014.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2013

Det finns inte underlag för en fortsatt borgerligt minoritetsregerande. Den rödgröna oppositionen är större.

Men det kan naturligtvis ändra sig under återstoden av mandatperioden. Svenska väljare är betydligt mer rörliga idag än tidigare. I Demoskop/Expressens mätning igår ökar förvisso Moderaterna men på bekostnad av de mindre allianspartierna. Den borgerliga kannibalismen lever vidare. I mätningen är Socialdemokraterna största parti och det främlingsfientliga blocket, Sverigedemokraterna är åter tredje största parti.

Annons

Inget tyder på att SD ramlar ur riksdagen efter en mandatperiod i likhet med Ny Demokrati på 90-talet. Nationalismen och populismen har även fått fäste i den svenska parlamentarismen. Det ställer andra krav på övriga partier som blir kvar i riksdagen. Hård blockpolitik tjänar Sverige dåligt.

S-ledaren Löfven har sträckt ut händer över blockgränsen om energipolitiken, försvarspolitiken och senast även om skolpolitiken. En extra riksdagsdebatt skall hållas om skolan på socialdemokratiskt initiativ. Löfven har antingen avvisats eller fått ett jaså till svar från borgerligheten. Statsminister Fredrik Reinfeldt satsar på blockpolitiken och tror att han ska komma tillbaka för tredje gången. En regeringschef som administrerar massarbetslöshet på närmare nio procent förtjänar att få stryk av väljarna.

Alliansens bästa dagar är över. Centerledaren Annie Lööf var bekymrad redan i Almedalen ifjol. Maramömötet i vintras blev inget lyft efter att grillkolen slocknat. Men mer är utlovat från Alliansen fram till valet. En inte alltför djärv gissning är att ett nytt stort borgerligt Alliansparti kommer att se dagens ljus före valet 2014 eller under nästa mandatperiod. Fyra partier som spretar vinner inga val om inte Socialdemokratin säckar ihop.

Efter partikongressen och valet av Stefan Löfven har S börjat sin återhämtning. Han är idag den starkaste statsministerkandidaten för nästa mandatperiod. Sjabblet kring valet av Omar Mustafa som ersättare i partistyrelsen bryr sig inte väljarna om. I vart fall inte i Demoskops mätning igår.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons