Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Maskrosrötternas kongress

Partikongresser är välregisserade föreställningar. De blir allt mer viktiga för att visa upp partiet för allmänheten, via medierna.
I enstaka frågor kan kongressen tillåtas vinna över partiledningens förslag. Men mer än så brukar det sällan bli i de flesta partier.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

Miljöpartiet är det av partierna som i högst grad har kongresser som kan gå emot partiledningen. Så skedde i helgen på flera viktiga punkter. Ombuden var mer kritiska mot vinster i välfärden än partiledningen. Ombuden var även mer positiva till förkortad arbetstid. Detta på kort sikt till 35-timmarsvecka, och på längre sikt med en vision om arbetsfri ersättning som det går att leva på oavsett tidigare inkomst.

Ombuden hade också en annan syn än partiledningen gällande delar av ekonomiska politiken. Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, som regeringen infört och som MP-ledningen velat acceptera, vill ombuden slopa. Partiledningen har fått mer stryk än vad som brukar ske i andra partier. Den framhåller, via språkröret Gustav Fridolin, att sådant får man finna sig i en fungerande demokrati.

Annons

Det är en sympatisk inställning till partiets medlemmar. I andra partier hade inte så många motgångar för ledningen fått ske på en kongress. Överlag var det partiledningens rörelse närmare mitten, bort från vissa tydliga gröna ståndpunkter som synen på arbete, som kongressen motsatte sig. I alla fall delvis.

Ändå var det en uppvisning av ett ansat miljöparti under kongressdagarna. Det tidigare politiskt så vildvuxna maskrospartiet har gjort en omstöpning av nymoderat dimension. På maskrospartiets affischer på kongressen stod exempelvis: en ny arbetslinje. Många i MP reagerade mot att partiet aningslöst använder ett ord som förknippas med andra partier, främst Moderaterna. Många i MP hade hellre sett andra ord.

Trots motgångar för partiledningen är det ett parti i vinnarläge inför valet 2014 som kongressat. Partiet vill regera, vilket det aldrig gjort. Och partiet har fyllt ett tomt utrymme i mitten som Folkpartiet och Centern lämnat då de vandrat högerut.

Når MP runt tio procent 2014 har det chans att besätta poster som vice statsminister och utrikesminister, likt borgerliga tioprocentspartier gjort då de regerat. Hur MP lyckas med det återstår att se.

Fortfarande har Fredrik Reinfeldts föga gröna och miljömässigt visionslösa regering makten.

Robert Sundberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons