Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Meduza ett mittförstått geni

KRÖNIKA Elina Gustafsson
Eddie Meduzas låt "Mera brännvin" är en låt som nästintill alla svenskar känner till. I mindre orter på landsbygden är låten nästan att betrakta som en nationalsång bland den yngre befolkningen. Jag kan inte räkna alla de fester jag varit på där låtar av Eddie varit ett självklart inslag. Alla sjöng med utan att egentligen analysera hans texter.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

Med största sannolikhet förknippas Eddie med överdriven alkoholkonsumtion, taskig kvinnosyn och grova sexuella texter kryddat med lite rasism. Eddie Meduza och hans musik, som trots bannlysningar från media och utan hjälp av internet, har många gånger lyckats nå ut till en enorm publik.

Det som däremot inte många förstår är den bittra och många gånger genialiska samhällskritik som han ofta förmedlar. I väldigt många av hans mest kända låtar kan man ana en dold agenda som jag tror att inte ens artistens trognaste fans uppfattar.

Annons

Jag är väl medveten om att flera människor som är politiskt aktiva tycker väldigt illa om Eddies musik och han har skrivit många tvivelaktiga texter. Men på ett mer djupgående plan måste jag säga att jag är imponerad över hur denna kontroversiella artist har lyckats ena en så stor del av de yngre.

Kanske för att hans musik och texter på något konstigt sätt sammanfattar alla landsbygdsungdomarnas frustration mot storstadsbornas allt mer utbredda landsbygdsförakt och nedvärderande syn på bönder. Jag vågar påstå att Sveriges bönder förmodligen jobbar mer än dubbelt så mycket som varenda bloggdrottning och pr-ikon i storstäderna.

Jag är också så trött på det vanligt förekommande landsbygdföraktet och det reflexmässiga valet att med en nedlåtande ton kalla alla som bor utanför storstäderna för bönder. Bonde är ett yrke och det är också dessa yrkesutövare som ser till att alla "miljömedvetna" innerstads-hipsters kan handla svensk nötfärs och kan få ekologisk mjölk producerat på svenska gårdar till sin Latte macciato.

Det kan hända att min uppväxt i Jämjö har påverkat min syn på Errnol Nordstedt som är Eddie Meduzas egentliga namn. På många sätt kan jag inte låta bli att imponeras av hans lysande förmåga att kunna kombinera brinnande samhällskritik med könsrock!

Jag räknar iskallt med att inte särskilt många kommer att dela min syn på Eddie Meduza och hans musik eftersom han troligtvis är dömd att vara en kvinnofientlig raggarikon. Min bestämda uppfattning är att denna mystiska man är ett missförstått musikaliskt geni.

Elina Gustafsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons