Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mer ojämlikhet gör Sverige sämre

Sverige är ett välfärdsland. Men det är ett krackelerande välfärdsland. Ojämlikheten ökar. En nyligen publicerad OECD-rapport berättar att klyftorna växer snabbast i Sverige. Detta jämlikhetens förlovade land.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2013

Sverigebilden håller på att förändras - inte minst efter senare tids oroligheter i socialt utsatta bostadsområden. Ett ojämlikare Sverige är ett sämre land att leva i. Den breda och välbeställda medelklassen mår inte bra av att fler far illa i långtidsarbetslöshet eller i långtidssjukdomar.

Det är läge för omprövning och självkritik hos de borgerliga politiker som bejakat denna utveckling under parollen "det ska löna sig att arbeta". Men det sker inte från statsråden eller deras sympatisörer. Människor med fasta jobb kan se fram emot fler jobbskatteavdrag.

Annons

Att de inte skapat några jobb torde majoriteten ekonomer vara överens om. Ännu något år kan borgerligheten skylla på finanskrisens härjningar för att massarbetslösheten är över 8 procent.

KD-kommunalrådet Ebba Bush i Uppsala gick igår ut och förklarade att den relativa fattigdomen inte är något problem. Hon har 57 000 kronor i kommunalrådsarvode (ett normalt belopp) och är inte fattig i jämförelse med världens fjärde rikaste människa Ingvar Kamprad, IKEAS grundare. Visst kan man trolla bort fattigdom med siffror och statistik. Ebba Bush tycker samtidigt att det finns grupper som har det tufft.

Den svenska borgerligheten har på senare tid försökt förminska problemen med växande klyftor, med nyfattigdomen, med ökade socialbidragskostnader och även orsakerna bakom brinnande bilar i förorterna. Det är en tidsfråga innan högerideologerna drar till med sitt favoritargument att vi alla lider av den "svenska avundsjukan." Vi unnar inte andra framgång.

Ebba Bush deltog i en radiodebatt på tisdagskvällen tillsammans med Jonna Sima från vänsternättidningen Dagens Arena. Tyvärr skapade Bush inte någon klarhet om vad hon ser som fattiga människor i Sverige.

Jämlika samhällen är bättre samhällen att leva i. Människor som lever ett matriellt och intellektuellt torftigt liv är sällan högljudda och verbala. De är frustrerade. De skäms.

Frustrationen uttrycker sig bland unga människor i form av stenkastning och bränder. Det ska inte accepteras. Lika lite ska ökade klyftor accepteras i ett välfärdsland som vårt.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons