Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

På samma boll?

KRÖNIKA Peeter-Jaan Kask
Satsa 70 miljarder kronor, skapa 100 000 jobb. Så kan arbetslösheten pressas tillbaka rejält.
Det är det förslag som LO presenterade 1 maj. Svaret från Socialdemokraternas Stefan Löfven blev positivt och avvisande.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2013

Det är bra att LO driver frågan. Vi spelar på samma boll, konstaterade Stefan Löfven först. Innan han sedan sågade LO-förslaget rakt av.

För att finansiera sin satsning vill LO nämligen avskaffa överskottsmålet i de offentliga finanserna. Det är det mål som innebär att de offentliga finanserna ska gå med överskott på 1 procent över en konjunkturcykel.

Annons

Istället för att skriva ned statsskulden (vilket är den praktiska innebörden av ett överskott i de offentliga finanserna) skulle dessa pengar, enligt LO, investeras i infrastrukturutbyggnad, bostadsbyggande och förbättringar av socialförsäkringssystemet.

Stefan Löfven säger idag blankt nej till att avskaffa överskottsmålet. Detta trots att alltfler ekonomer ifrågasätter om det verkligen är väl använda pengar. Löfven hävdar att ett borttagande skulle skapa osäkerhet om Sveriges offentliga finanser.

Hur allvarlig är den här åsiktsskillnaden mellan LO och Socialdemokraterna? Är det en klyfta eller spelar man på samma boll, som Stefan Löfven säger.

På ett sätt är man verkligen på samma planhalva. Både LO och S vill höja ambitionsnivån i kampen mot arbetslösheten. Den stora skillnaden ligger i öppenheten om vägen fram till målet. LO är tydlig och har med hjälp av sina ekonomer gjort en kalkyl över effekterna på ekonomin av ett borttagande (eller tillfälligt upphävande) av överskottsmålet.

Stefan Löfven och hans finansministerkandidat Magdalen Andersson hävdar utan närmare preciseringar - att det inte behövs någon förändring av den ekonomiska politiken för att klara arbetslöshetsmålet. Löfven säger att Socialdemokraterna ska ta ställning till vad som är möjligt att göra vid varje budgettillfälle.

Men vilken politik blir det om resurserna inte skulle räcka till? Frågan är hittills obesvarad. Jag kan bara se taktiska överväganden bakom ett sådant förhållningssätt. Man vill inte utmana Anders Borg om den ekonomiska politiken.

Man har förberett sig på attacker från höger men LO:s offensiv från vänster är betydligt svårare att klara. Det vore mycket bättre att vara proaktiv. Starta en utredningsgrupp om hur arbetslöshetsmålen ska klaras. Gärna tillsammans med LO.

Peeter-Jaan Kask
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons