Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

På väg på rätt väg

KRÖNIKA Annacarin Leufstdt
Matchen gäller inte en boll, utan flera. En av dom är regelverket för friskolor. Och det är inte helt omöjligt att också inkastet om arbetsdagens längd blir en valfråga. Helt osannolikt är det i alla fall inte, efter ännu en förmatch inför valrörelsen.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

Det blev 152-63 på miljöpartiets kongress i frågan om vinster i skolan. Att alla vinster ska återföras till skolan, är nu miljöpartiets åsikt. Det blev också en stor majoritet för en annan mening i frågan om arbetstiden. Här är nu målsättningen 35 timmarsvecka. Det kallas ett första steg och är inte som tidigare, d v s sex timmarsdag, men heller inte som partistyrelsen ville, d v s ingen uttalad siffra alls.

Bland andra språkröret Fridolin hade det inte helt lätt med förklaringarna. Men hänvisade till fikarummen. Utifrån snacket där var det ju ingen överraskning att det fanns opinion för en hårdare skrivning även bland miljöpartister. Menade i alla fall Fridolin, efteråt.

Annons

Och i fikarummen är problemet med friskolor inte bara vinsten, utan också riskkapitalet. Ett ok för startplanen, och det kommer skattepengar med posten. Lätt som en plätt jämfört med i övriga företagsvärlden. Undantaget det som blivit friskolornas nära kusin, vård- och omsorgsbranschen. Och inte heller det gillas, varken i fikarummet eller vid köksbordet.

Även sett i ett annat ljus, kan man undra hur politikens prioriteringar kommer till. Eller varför vinst i skolan inte ska gå att förbjuda och 40 timmars vecka för alltid är satt i sten.

Från vetenskapens värld kommer rapporter om att smarta hjärnor verkar sortera bort oväsentlig information. Och att intelligens därför borde vara hur effektivt hjärnan kan hitta den viktiga informationen och fokusera på den. Så om vi vill koncentrera våra begränsade hjärnresurser till det som verkligen är avgörande, och sortera bort det mindre väsentliga, bör vi inte vara särskilt känsliga för rörelser i bakgrunden. Säger rapporten.

Översatt till politiken? Att våga stå för en grundidé, kanske. Eller inte bara lyssna på dom som skriker högst eller styrs av mer tillfälliga intressen. Kanske sortera fram det allmännas och långsiktigt bästa. Se dom stora sammanhangen, inte bara idén för dagen.

Jobbfrågan är central och viktig. Men det är också resten av samhällsbygget. Och då gäller matchen alldeles särskilt allas rätt till utbildning, jämlika villkor för god hälsa och betydelsefull livskvalité även på fritiden.

Annacarin Leufstedt
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons