Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Robin Hood i Bryssel

KRÖNIKA Peeter-Jaan Kask
Han hette Robert Locksley, en fredlös bonde utanför Nottingham, den som troligen var förebilden till den mytomspunna legendaren från 1200-talets England.
Mer känd under namnet Robin Hood den ädelmodige stråtrövaren som tog från de rika och gav till de fattiga.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2013

Namnet är högaktuellt igen, den här gången inom EU. Den skatt på finansiella transaktioner som nu diskuteras kallas ofta för just Robin Hood-skatt. Tanken är att ta ut en pytteliten avgift, 0,01-0,1 procent, på alla finansiella transaktioner. Det enorma antalet affärer genererar ändå betydande summor.

Det låter enkelt och är tekniskt inte särskilt komplicerat. Samtidigt finns andra frågetecken kring skatten. Ett gäller den grundläggande lämpligheten i att EU beslutar om medlemsländernas skatter. Ett annat är om finansmarknaderna kan komma undan skatten genom att flytta sina transaktioner utanför EU.

Annons

Idag står 11 euroländer bakom tanken på att införa en Robin Hood-skatt detaljerna återstår dock ännu - däribland tungviktare som Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.Avsikten är att alla transaktioner som har anknytning till något EU-land ska omfattas.Sannolikheten för att lyckas ökar förstås ju fler länder som omfattar Robin Hood-skatten.

Det mest fantastiska är att det som en gång var ett orealistiskt vänsterprojekt idag är på väg att genomföras av EU. Visst har det hänt något när högermannen och EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso säger: Finanssektorn i EU har stöttats med 4 600 miljarder euro. Det är dags för finanssektorn att ge tillbaka ett bidrag till samhället.

Det mest deprimerande är att Sverige är helt marginaliserat i den här debatten. Svenska regeringen säger nej och den socialdemokratiska oppositionen tycks handlingsförlamad. Först sa Magdalena Andersson nej, sedan tog hon tillbaka och sa att socialdemokraterna kan ompröva sin ställning. Nu finns en sådan här skatt och vi kan studera hur den fungerar, sa hon i ett uttalande nyligen. Vilken entusiasm?

Jag kan förstå att man inte tar ställning innan paketet är klart. Men nog sjutton bör en socialdemokratisk finansministerkandidat ha en mer positiv inställning till att hålla efter finanskapitalet.

För det handlar inte bara om pengarna. Än viktigare är den tydliga politiska signalen om att finanssektorn inte längre kan ta för sig som förut, den får rätta in sig i ledet.

Peeter-Jaan Kask
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons