Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland hotar oss inte

Statsminister Fredrik Reinfeldt, (M), har lovat högre försvarsanslag i höstbudgeten. Bakgrunden till detta är att vår store ryske granne på andra sidan Östersjön har rustat upp efter ett bottenläge för några år sedan. Men ingen tror eller har anledning att tro att vi plötsligt ska bli angripna av ryska förband.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2013

Det är sant att Ryssland politiskt utvecklas åt fel håll. Det är sant att korruptionen breder ut sig. Men det är lika sant att Kalla kriget är slut. Det finns ingen främmande makt som har intresse av ett nytt kallt krig.

Så vad är då affärsidén med vårt svenska militära försvar? Att hävda vårt territorium, svarar de flesta. Och då är det den ryska militären vi ska frukta bakom Österjöns vatten, bakom de baltiska staterna och Finland.

Annons

Igår presenterade försvarsberedningen sin säkerhetspolitiska rapport med titeln "Vägval i en globaliserad värld". Något nytt spännande tankegods gick inte att finna i rapp Det var en dystrare bild av Ryssland i så fall. Men att det ska leda till att vi ger upp vår Alliansfrihet är svårt att se. Folkpartiet driver på ett svenskt Nato-medlemskap och vill ha en brigad på Gotland. Moderaterna tycker detsamma men har lägre profil. Det saknas en bred samsyn över blockgränsen om ett Nato-medlemskap. Den borgerliga regeringen är splittrad.

Om vi lägger ökade försvarsanslag på internationella fredsinsatser i Afrika och Asien kräver det inte mer av krigsplanering hos generalerna. Sverige är en lojal FN-vän (trots världsorganisationens stora brister) och ska ta sitt ansvar för att skydda människor från krig och övergrepp när FN kallar.

Hoten mot vårt land är betydligt allvarligare och trovärdigare när det gäller datorsystemens sårbarhet. Det är mer sannolikt att någon religiös fanatiker hänger på sig i en bomb i centrala Stockholm som sedan detonerar i folkmassan. I december i julhandeln 2010 smällde det på Bryggargatan. Fler stridsvagnar hjälper inte mot datahackare och/eller terrorister. Inte heller om vårt klimat försämras med omfattande skyfall och översvämningar.

Nu är försvarsberedningens rapport lagd och nästa steg är att ta fram pengar till en rimlig svensk försvarsförmåga. Ska vi ha ständig flygberedskap med startklara Gripenplan dygnet runt och året runt kommer det också att kosta. Vi ska samarbeta med våra nordiska grannar eftersom det ligger i vårt gemensamma intresse.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons