Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S-ledd mittenkoalition 2014?

Det går dåligt för alliansregeringen i väljaropinionen, särskilt för alliansens tre mindre partier.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2013

Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar ofta under riksdagens spärr på fyra procent. Med vanligtvis runt sex procent i stöd i mätningarna ligger också Folkpartiet under valresultatet 2010.

I valet 2006 fick de tre små allianspartierna 22 procent. De har enligt mätningarna nästan halverats under tiden i Fredrik Reinfeldts moderatledda regering.

Annons

Förr hette det att borgerliga partier som samarbetade med Socialdemokraterna straffades av borgerliga väljare och fick minskat stöd. Nu straffas tydligen borgerliga partier som samarbetar med Moderaterna.

Moderaternas stöd uppmäts ofta till strax under valresultatets 30,1 procent. Socialdemokraterna ligger i regel över sitt valresultat på 30,7 procent.

Rykten säger att S och MP kommer att utgöra regeringsalternativ till alliansen inför valet 2014. Vänsterpartiet, som ligger stilla runt sex procent i de flesta mätningar, lämnas då utanför.

S och MP får i vissa mätningar samma eller högre stöd än de fyra allianspartierna. De båda regeringsalternativen ligger strax över 40 procent.

Reinfeldts regeringsalternativ kanske bara blir ett 35-procentsblock, räknat på de partier som tar sig in i riksdagen.

En del mätningar ger Sverigedemokraterna 10 procent. Andra ger partiet knappt sju procent.

Jimmie Åkessons parti har därmed högre stöd än sitt valresultat 2010 på 5,7 procent, även om vissa institut uppmätt vikande stöd för partiet.

Har S-ledaren Stefan Löfven nu valsegern 2014 i en liten ask? Svaret är nej.

För om rösterna omfördelas i det borgerliga blocket, så att alla partier där kommer in i riksdagen, får de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tillsammans enligt nästan alla mätningar en majoritet av riksdagens mandat. Då kan Löfven inte bilda regering.

Han måste i så fall locka till sig ett borgerligt parti, exempelvis Folkpartiet. Och det blir svårt.

Annons

Efter valet 2014 kan S, om partiet gör ett bra resultat, behöva regera med minst ett annat parti. Det blir en utmaning, även för S-väljarna.

Den politik som en regering med S och MP, och kanske även FP, skulle komma att föra skulle ligga till höger om nästan alla S-väljare.

Trösten blir att en S-ledd regering för en politik som ligger mer åt vänster än en moderatledd regering.

Robert Sundberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons