Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjösjuka Östersjön

KRÖNIKA Christina Mångård
För både barn och vuxna är det bra att äta fisk två till tre gånger i veckan och att välja olika sorter. Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter av dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2013

Det gäller strömming från Östersjön. Alltså bara två till tre gånger per år kan vi äta sill från Östersjön. Inte mer.

Så giftiga är alltså fiskarna som fiskats i Östersjön när Livsmedelsverket ger sina rekommenderade kostråd. Stekt sill som är så gott att man skulle vilja äta det varje dag. Men äter vi för mycket kan det i värsta fall påverka om vi kan få barn, vi kan få beteendestörningar och vi kan få cancer.

Annons

Det är till och med förbjudet att exportera den svenska Östersjölaxen till andra länder för att den betraktas vara för giftig att äta. Men Frankrike köper gärna vår lax och där är den en dyr delikatess. I Sverige får vi äta den om vi läser kostråden, men vi tycker att den laxen är alldeles för blek och köper därför hellre den skarpt rosa norskodlade.

Östersjön är ett känsligt innanhav där vattenutbytet i Öresund är alldels för litet för att det ska bli tillräcklig syresättning och omsättning på vattnet. I de nio länderna som gränsar till och har del i detta hav bor det åttiofem miljoner människor.

Och alla vi behöver mat och prylar. Det omfattande jordbruket lämnar massor av smutsiga spår efter sig. Det finns stora städer och tunga industrier som gör sina utsläpp i, ovanför och runt Östersjön. Alla bilar, flygplan och båtar bidrar med föroreningar, när de spyr ut sina avgaser i luften som sedan regnar ner i havet.

Varningssignalerna om vår hotade miljö är många. Havet blir varmare och stiger upp över landbacken. Isberg och glaciärer smälter bort. Svåra oväder blir allt vanligare, kraftiga stormar och orkaner blåser ut städer. Det regnar mer och häftigare, regn som orsakar ras och översvämningar. Vi ser också att öknarna brer ut sig, korallrev som försvinner och växter och djur som dör ut. Och tillgången till rent vatten är ingen självklarhet längre.

Klimatexperter är överens om att all denna miljöförstöring kommer att förgöra vår jord. Det som oroar mig är hur världen kommer att se ut när mina barnbarn kommer att få barnbarn, om kvinnor kan få barn då. Mer än tre procent av de barn som föds idag är provrörsbarn.

Till sist...är det vi som lever här och nu som har ansvar för vad som händer i framtiden.

Christina Mångård
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons