Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skolan börjar på dagis

KRÖNIKA Annacarin Leufstedt
Det är trångt bland ettåringarna på landets förskolor. Stod det i tidningsartikeln om att allt fler små barn börjar på dagis, eller förskola som det heter idag. Tidigare start kan, sägs det, både vara bra och en konsekvens av svårigheter att få dagisplats just där man vill, och därför gäller det att skynda.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2013

Det är bra med tidig start. Förskola är kompisar, lek och lycka. Visserligen mycket förkylt och sjukt, men också mindre allergikänslighet. För föräldrar som behöver, kan det bli ett extra föräldrastöd.

För ensamstående föräldrar har dagis alltid varit super, att det är en förskola gör ingen skillnad.

Annons

Och det är logiskt att föräldrar vill ha en plats nära sig, eller nära jobbet.

Samtidigt ska barnets bästa vara i främsta rummet även i förskolan.

Och kanske vill barn ha en förskoleplats i ettårspresent. Eller så vill dom vänta med att grupperas och tidsdisciplineras, ett tag till. Inget har i alla fall bara framsidor, och föräldraledigheten är 18 månader med rätt till tjänstledighet ännu längre.

Därmed inte sagt att mamma-föräldrar ska vara hemma med barn och att vårdnadsbidrag är bra.

Vårdnadsbidrag gör på flera sätt tvärt emot och vi ska inte cementera ännu mera, och redan på förskolan, precis dom skillnader vi inte vill ha i vuxenlivet.

Så det är väl med tidig start på dagis som med mycket annat, att det beror på vem man frågar. Men ingen ska behöva börja tidigare för att få en plats eller för att vissa arbetsgivare ogillar både graviditet och det som kommer efter.

Alla barn behöver förskola. Den ska vara bra, både ute och inne och innehållsmässigt.

Grupperna ska inte vara stora, förskollärarna ska vara bäst i världen och fler än precis på gränsen. Och inget barn ska riskera att räknas i timmar! Eller utifrån vem som är dess förälder.

Hemsituationen har över huvud taget ingen betydelse. Varken halvtid, nattjobb eller att det kommit ett nytt syskon ska spela roll för om eller när. Detsamma gäller för det förnedrande utanförskap som exkluderar vuxna, oavsett om det stavas arbetslös eller sjukförsäkrad, eller något annat.

Vi ska ha en öppen förskola. För alla. Utan regler om vare sig 30 eller 15 timmar för vissa.

Annons

Så ett blockpolitiskt grepp om skolan, om det alls blir av men som alla verkar vänta på, kan alltså inte tänka bort den allra första tiden.

Varför bytte vi annars begrepp, och gjorde daghem till förskola.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons