Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Språkrören vill sitta i rödgrön regering

Miljöpartiet kommer aldrig sätta sig i en regering med Fredrik Reinfedlt, (M), som statsminister. Miljöpartiet vill däremot sitta i en regering. Partiet vill påverka och ha makt. Som landets tredje största parti är det ett fullt rimligt mål.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2013

De grönas samarbetspartner efter ett regeringsskifte efter valet 2014 är och förblir Socialdemokraterna. De rödgröna partierna är tillsammans större än det borgerliga alliansblocket i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. Absolut ingenting pekar på att blockpolitiken bryts upp före valet.

När Miljöpartiet samlas till kongress i Västerås det här veckoslutet är det ett parti med höga förväntningar som möts. Forna tiders motsättningar mellan realister och fundamentalister är borta. Miljöpartiet har hängt av sig lusekoftorna och hängt på slipsarna. Miljöpartisternas ledning vill bli regeringsfähigt sedan flera år tillbaka.

Annons

Omvalet av språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson gick undan på fredagseftermiddagen. Debatten om Miljöpartiets hjärtefråga om kortare arbetstid var intensiv men aldrig aggressiv. Beslut sköts upp till idag. Vinster i välfärden är en annan het fråga. Miljöpartisterna i likhet med svenska folket vill hålla vinstintressena borta från vård, omsorg och skola.

Partistyrelseledamoten Karin Svensson Smith från Lund (tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet) säger nej till vinstuttag ur friskolorna. Hennes argumentation påminner om vad som hördes under S-kongressen i Göteborg i april. Även om Miljöpartiet vill vara det tredje blocket i svensk politik hör det hemma i en vänstermittenposition. Efter två valförluster har Socialdemokraterna insett att det blir inget regerande utan samarbete med Miljöpartiet. Vänsterpartiet kan aldrig fälla en socialdemokratiskt ledd regering.

Borgerlighetens allianssamarbete har lärt de rödgröna att behålla partiernas fulla suveränitet. Alla partier har en själ, en inre kompass. Miljöpartiets själ finns i bejakandet av en livsstil i harmoni med naturen. En miljöpartist strävar aldrig efter ett lågskattesamhälle med liten stat. Konsumtionssamhället tärande på moder jord skall bekämpas.

Hellre mer fritid än ökad köpkraft. Välfärden ska gälla alla i Miljöpartiets Sverige. Klyftorna skall utjämnas. Därför kan skattefixerade moderaterna glömma Miljöpartiet som regeringspartner.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons