Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Teater som lyfter ett miljonprogram

Kommunala Sunnadalskolan har gjort det igen. Överträffat sig själv. Sedan 2001 sätter elever och lärare upp ett teaterprojekt som samtidigt är ett integrationsprojekt. När bilarna brinner runt omkring i landets miljonprogram jobbar internationella skolan vid Blekinges största bostadsområde vidare med sin teater.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2013

Karlskrona kommun har en ekonomi i uselt skick och alla skolledare fasar inför kommande neddragningar. Sunnadalskolans rektor, Ulla Ståhl kommer slåss för fortsatta teaterprojekt. Hon förtjänar stöd i den kampen. Utan Peter Skogsbergs och Lenny Mostbergs uthållighet hade det mycket väl också kunnat brinna bilar i Blekinges största miljonprogram.

Sunnadalskolan är en profilskola som lyfter hela det omgivande invandrartäta Kungsmarken. Ungdomar som kollektivt kraftsamlar varje läsår för sin teater i samverkan med Marinmuseum växer och utvecklas i sitt skolarbete. Lärarna på Sunnadalskolan med sina erfarenhet av årlig teater älskar sina ungdomar och kärleken är besvarad. Det märks under föreställningarna.

Annons

Det är svårt att mäta hur mycket kunskap som sprids till tonårseleverna när de är fullt engagerade i teaterprojekten. Här sitter Karlskrona och Sunnadalskolan på unika kunskaper och erfarenheter som borde intressera hela den svenska skolan. Bjud in utbildningsministern till Sunnadalsteatern nästa gång. Teaterprojekten behöver marknadsföras bättre långt utanför kommun- och länsgräns.

Årets föreställning berättar Sydöstran mer om på nyhetsplats i dagens tidning. Både riksdagspolitiker och kommunpolitiker fanns på plats i Sparresalen igår. Det råder samsyn över parti- och blockgräns att Sunnadalsteatern ska vara kvar och utvecklas. Grunden till kommunala Sunnadalskolans framgångar är pedagogernas och övriga vuxnas hängivenhet och lojalitet med eleverna.

Det de presterar på scenen är imponerande. Tonåringar som trivs i sin skola klarar sina betyg. De kan göra klassresor. Det som vuxit fram på Sunnadalskolan har skett underifrån. Det är ett antal individer som åstadkommit ett fantastiskt lagarebete. Frågan är om det finns folk som fyller på när eldsjälarna börjar krokna. Karlskrona kommun har en kompetens att förvalta.

Sunnadalskolans betydelse för integrationen av invandrarungdomar kan inte nog värdesättas. Pengarna från Stiftelsen framtidens kultur är nu slut. Vem finansierar nästa års Sunnadalsteater?

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons