Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tidningen Östrans tunga torsdag

Torsdagens besked att upp emot hälften av Östran och Nyheternas anställda förlorar sina jobb är tungt, smärtsamt och dystert.
Ingen hurtfrisk konsultsvenska kan skyla det faktum att familjeförsörjare kommer att förlora sitt levebröd och sin dagliga arbetsgemenskap.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2013

Man måste komma ihåg bakgrunden. Det handlar naturligtvis om den dystra konjunkturen. I flera år har världsekonomin varit mycket bekymmersam. Men tidningsbranschen är dessutom – liksom många andra branscher – inne i en skoningslös strukturomvandling.

Konkurrensen är mördande. Erfarenheter visar att andratidningar är särskilt utsatta. Det blir allt svårare att stå ensam i blåsten. Ett svar på detta var Gota Medias övertagande av Östran/Nyheterna vintern 2010/2011.

Annons

Ambitionen från både den gamla ägaren – arbetarrörelsen – och den nya ägaren, var att säkerställa långsiktig utgivning. Man kan konstatera att tidningarna i och med ägarförändringen har moderniserats. Ny layout och nytt format har tillsammans med många medarbetares insatser skapat en attraktivare produkt.

Trots sin relativa litenhet är Östran/Nyheterna en pigg uppstickare. Men kommersiellt kan ingen påstå att de senaste åren har varit någon succé. Dels har det, som sagt, handlat om konjunkturen samt den strukturomvandling som påverkar hela branschen.

Dels är det uppenbart att Gota Media inte lyckats uppnå de positiva effekter som koncernen bedömde var möjliga. Snarare har den långsiktigt negativa utvecklingen, som övertagandet ämnade att bryta, accelererat.Annonsinkomsterna har gått ned kraftigt. Upplagan har fallit betydligt mer och snabbare.

Man får utgå ifrån att Gota Media utvärderar sin insats vad gäller annons- och prenumerationsförsäljning och drar slutsatser inför framtiden. Priset för detta får nu Östran/Nyheternas personal betala. För de medarbetare som blir kvar löser det inga problem att lägga sig ned och dö. Till gagn för läsarna ska vardagen och verkligheten granskas, skildras och kommenteras. Självfallet kommer en del av innehållet i Gota Medias länstidningar, också på nyhetsplats, att bli gemensamt.

Emellertid fortsätter konkurrensen på väsentliga områden. Varje dag är en tävling om att ge länets tidningsläsare de senaste nyheterna och de bästa reportagen. På opinionssidan driver vi vår journalistik utifrån en oberoende socialdemokratisk inriktning. Så kommer det att förbli.

Peter Akinder
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons