Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tillsätt en Karlskronakommission

KRÖNIKA Magnus Manhammar
Förra veckan visade statistik från SCB att Karlskrona är den sämsta kommunen i landet då det handlar om integration på arbetsmarknaden. När det gäller utrikes födda karlskronabor är sysselsättningsgraden inte ens hälften av vad den är bland karlskronabor som är födda i Sverige.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2013

För Karlskrona är detta problematisk både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv. Samtidigt riskerar bottenplaceringen att skapa en negativ bild av kommunen.

För Karlskronas del gäller det därför nu att direkt ta ett steg framåt och visa att det här aldrig accepteras. Förslag för att förändra det rådande läget måste snarast tas fram och sjösättas. Det finns mängder av lyckade exempel att inspireras av i Sverige och runt om i Europa. För att lyckas ändra detta bör Karlskrona omgående tillsätta en kommission med uppdrag att presentera konkreta förslag för att förbättra situationen innan sommaren 2013 är slut.

Annons

Det finns allt att vinna på en Karlskronakommission. Nya kloka idéer kan snart skapa en positiv utveckling och få fler karlskronabor i arbete. Solna är en av platserna Karlskrona borde inspireras av. Där tar kommunen själva ansvaret för invandrades arbetsmarknadsintroduktion. Genom att fokusera på varje persons kompetens, praktik på företag och snabb validering av kunskap har mellan 75 och 80 procent av alla invandrade till Solna egen försörjning inom ett år.

Det är ett utomordentligt bra betyg med tanke på att det i Sverige som helhet tar i snitt sju år innan 50 procent har egen försörjning. I Solna är också SFI-utbildningen ovanligt flexibel vilket innebär att den lätt kan anpassas och fungera även om den enskilde är på praktik, fått ett jobb eller börjat med en ny utbildning. Ett annat sätt för att förbättra situationen är om Karlskrona kommun inför avkodade ansökningar, där inte namn framgår, till alla anställningar.

Att införa avkodade ansökningar vore ett positivt steg och skulle verkligen visa att Karlskrona kommun vågar gå före. Ytterligare ett viktigt steg för Karlskrona vore att fler fick politisk makt. Bland Karlskronas politiker är personer med utländsk bakgrund starkt underrepresenterade. Där behöver Karlskronas partier ta sig i kragen. För en sak är säker. Om Karlskrona ska bli en ännu bättre stad att leva i så måste alla som vill vara välkomna att hjälpa till.

Magnus Manhammar
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons