Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga starka röster 1 maj

Det hördes starka unga röster i årets 1 maj i Blekinge. Elina Gustafsson, SSU-ordförande i länet talade i Bräkne Hoby och Karlshamn. Hon beskrev unga människors villkor i Sverige och i andra länder.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2013

Patrik Lundberg, journalist på Helsingborgs Dagblad och författare med rötter i Sölvesborg talade i barn- och ungdomsstaden.

Elina Gustafsson är en politisk talang som med kraft och energi talar för de unga. Hon är feminist, antirasist och internationalist - och därför också socialdemokrat. Det var hennes egen beskrivning i Karlshamns Bellevuepark.

Annons

Patrik Lundberg berättade om sin barn- och ungdomstid i Sölvesborg. Han tar politisk ställning. Men inte i partipolitiken. Sölvesborgs arbetarkommun fortsätter att bjuda in talare som väcker extra intresse och som höjer 1 majfirandets attraktionskraft.

Genom decennierna har 1 maj ifrågasatts som en ålderdomlig mötesform för det arbetande folket. Så även i år. 1 maj måste som allting annat i politiken utvecklas och moderniseras. Arbetarkommunen i Sölvesborg går i spetsen i länet. När ska äldre lyssna på vad de unga har att säga om inte på 1 maj? Ge fler unga chansen att för en dag om året får en egen tribun att sprida kunskap om unga människors livsvillkor.

1 maj fyller en funktion i politiken. Det ger exempelvis nya politiska och andra talanger chansen att tala inför en levande publik. Det är ovärderligt i fostran av framtida politiker. Det demokratiska samtalet berikas av 1 maj bredvid sociala medier. Det ena behöver inte utesluta det andra.

De som lyssnade på Patrik Lundberg fick nya perspektiv på politiken. Han markerade mot växande klyftor, mot fördomar och Björklunds sorteringsskola. Han hyllade den likvärdiga skolan. Han citerade Olof Palmes berömda tal om fördomar från 1965. Han hyllade solidariteten och brännmärkte rasismen och främlingsfientligheten. Han bjöd på sig själv.

Ett tal i samma andra höll Elina Gustafsson i Karlshamn. Båda talarna lyfte fram exempel ur sina egna liv och satte dessa exempel i ett politiskt sammanhang. Elina Gustafsson gjorde en solidaritetsresa runt jordklotet och berättade om unga människors utsatthet. Båda talarna lyfte debatten bort från den politiska torftigheten i Sverige. 1 maj gav dem chansen. 1 maj är vår enda politiska helgdag. Den hör hemma i arbetarrörelsens tradition. 1 maj är en omistlig av vår demokrati.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons