Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Värna miljön på arktismötet

Det är inte ofta en utrikesminister från USA besöker Sverige. Nuvarande innehavaren av posten, John Kerry, anlände till Stockholm i går.
Kerrys besök beror på att han ska närvara vid arktiska rådets ministermöte i Kiruna. USA, Sverige, Ryssland och fem till som ligger vid polcirkeln och norr om den är med i rådet.
Vid mötet ska avtal om åtgärder mot oljeföroreningar undertecknas. Arktiska området har nämligen blivit mer intressant i takt med att polarisarna blivit mindre och ligger kortare tid.
Det, och ökade priser på olja, gör oljeutvinning och transporter av bland annat olja i arktiska området attraktiva.
Det medför risker, eftersom oljesanering vid eventuella olyckor och utsläpp är mer svårt där vattnet är kallt, och inte bryts ned lika bra som i varmare vatten.
Det är risk att det är för få och svaga krafter på arktiska rådets möte som verkar för miljön, med förespråkande av restriktiva regler. Många länder anser sig ju behöva utvinna och transportera oljeprodukter i områden i norr.
Sverige och borgerliga regeringen har troligen kunnat göra mer än den gjort för att kämpa för hårda krav för en god miljö i arktis. Risken är att de små nordiska länderna är för svaga för att kunna sätta emot USA och Ryssland vid arktiska rådets möte.
Kanada är visserligen ytmässigt stort. Men landet sysslar med många miljömässigt tveksamma saker, som utvinning av oljesand, och har varit negativ till att godkänna internationella avtalet gällande begränsningar av utsläpp av koldioxid.
Norge är kanske det land som har störst ekonomisk frihet att förorda stor miljöhänsyn, en paradox med tanke på att landet är ett av världens mest beroende av olje- och gasindustrin. Att även fisket och turismen är viktiga för Norge tynger hoppingivande nog den miljövänliga vågskålen.
Kerry diskuterade flera ämnen med Sveriges regering i går. En var Sveriges syn på EU och Europa och ekonomiska utvecklingen i vår världsdel.
Ett annat var utrikesfrågor som Afghanistan, Iran och Syrien. I fallet med Afghanistan finns tecken på att regeringen avser att vara kvar med svensk militär efter 2014, då USA dragit sig ur och nuvarande mandat gått ut.
Syrien är aktuellt med tragiska inbördes strider och stort antal flyktingar. Och Iran är nog en fråga som bekymrar USA mer än Sverige, men ytterst rör landets kapacitet att skaffa kärnvapen.
Robert Sundberg
Nyheter • Publicerad 14 maj 2013
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons