Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vem vill inte samtala med lärarna?

Socialdemokratiska partiledningens inbjudan till samtal om en bred uppgörelse för att rycka upp den svenska skolan saknar motstycke i historien. Det har väl aldrig hänt förut i svensk politik att ett oppositionsparti vill ha en nationell samling för något behjärtansvärt mål. I det här fallet för läraryrket.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2013

Självklart välkomnade de båda lärarfacken s-initiativet och inbjudan till samtal. Utbildningsminister Jan Björklund, FP, visste på fredagen inte hur han skulle hantera s-ledaren Stefan Löfvens och skolpolitiske talespersonen Ibrahim Baylans utspel. Den Björklundska friskolekommitten har kört fast och skolresultaten fortsätter stadigt att sjunka.

Plötsligt är det inte Jan Björklund som driver på i utbildningspolitiken. Han får istället reagera på Socialdemokraternas inspel. I sak behövs en politisk kraftsamling för att lyfta skolan ur krisen. I vår svenska samarbetsinriktade politiska kultur uppskattas samverkan före partipolitiska profileringar. Det Björklundska monopolet på skolpolitiken är definitivt brutet. Det är bra.

Annons

Olika bedömare tyckte igår att s-ledningen tog en stor risk med sin inbjudan till breda samtal om skolans kris. De stora riskerna tar regeringspartierna. Om de säger nej till en inbjudan får de lärarkåren på sig, i vart fall de båda lärarfacken. Ska skolan bli bättre måste det ske i samverkan med lärarna. Socialdemokratin har en lång trist historia att befinna sig i konflikt med lärarkåren. Skolreformer har genomförts utan tillräcklig förankring i den grupp som bär på lösningen på skolans kris. Skolpolitiken har alltför ofta varit för yvig i förhållande till realiteterna i klassrummen.

Svenska vänstern har länge haft en svag och oklar skolpolitik. Med den ökade ungdomsarbetslösheten som nu når nya rekordnivåer har insikten vuxit att skolan inte håller måttet. En kunskapsnation behöver en kunskapsskola. Borgarna har pratat och regerat i sju år medan svensk skola blir sämre.

Det fria skolvalets baksidor har uppdagats. Den här veckan har betygsinflationen diskuterats. Det finns mängder med saker att samtala om i kommande skolsamtal. Exempelvis lärarlönernas eftersläpning och läraryrkets sjunkande status. Jobb och skola blir huvudfrågorna i nästa års valrörelse. Vill politikerna lyssna på lärarna är det bäst att de kommer till kommande skolsamtal.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons