Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vi måste ha råd att arbeta

KRÖNIKA Hans Bülow
LO-ordförande Karl-Peter Thorwaldsson svär i kyrkan. Igår i sitt 1 majtal ville han tumma på överskottsmålet i statens finanser över en konjunkturcykel. Det handlar om att bryta massarbetslösheten. Det handlar om att s-kongressen satt upp målet att Sverige senaste 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2013

Det är ett stort och viktigt mål. Hellre sikta högt än inte sikta alls. Högerregeringen har hur den än försöker använda statistiken misslyckts i jobbpolitiken. Vi måste ha råd att arbeta i Sverige. Nedskärningspolitiken har havererat i Europa. Samma historiska misstag upprepas idag som under 30-talsdepressionen.

S-ledaren Stefan Löfven var igår ljummen i sina kommentarer till LO-basens jobbpaket som kan ge 100 000 nya jobb, enligt LO-ekonomerna. Överskottsmålet är en helig ko för statsministerkandidaten. Men viktiga investeringar är inte ansvarslös utgiftspolitik.

Annons

LO-ekonomerna är inte sämre ekonomer än de nyliberala profeterna. Det är bland LO:s medlemmar massarbetslösheten slår allra mest. Sverige behöver investeringar i välfärd, infrastruktur och bostäder. Det är inga jobb där folk byter skjortor med varandra.

S-ledaren Stefan Löfven presenterade två nyheter vid årets 1 maj för att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Först en forskningskommission med Mårten Palme som ska lära av andra länder. Det är lovvärt men knappast den vassaste kniven i verktygslådan. Den andra nyheten är en företagsförmedling med uppgift att koppla ihop ungdomar med företag som behöver generationsväxla. Här borde finnas ett intresse på arbetsgivarsidan.

Partikongressen, skuggbudgeten och 1 maj har gett energi åt socialdemokratisk politik så här långt i vår. Det växer fram ett allt tydligare alternativ till högerregeringens administrerande av massarbetslösheten. Den breda svenska medelklassen med trygga jobb och förstärkt köpkraft tack vare jobbskatteavdragen vill också leva i ett samhälle som håller ihop. Politiker som bara vädjar till människors egenintressen mister till slut problemformuleringsprivilegiet.

Inom högerregeringen växer tvivlet om överskottsmål skall vara en överideologi för den ekonomiska politiken. 100 000 nya jobb ger naturligtvis ökad efterfrågan och ökade skatteintäkter. Det finns mycket som är eftersatt i Sverige. Svenska folket har förut lyckats arbeta sig ur kriser. Något annat har vi inte råd med.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons