Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vinst är stöld från barn, gamla och sjuka

Nyheter • Publicerad 16 maj 2013

De roffade åt sig allt som var av värde och som kom i deras väg. Till och med erövrade de landområden. Våra gamla förfäder vikingarna gjorde stora förtjänster när de var ute på sina seglatser.

Snabbt och ljudlöst gled de stora flatbottnade skeppen in vid kusten där de la till och vikingarna smög i land. Där överföll de folket och stal deras ägodelar.

Annons

Så seglade de glada och lyckliga hem igen med alla sina skatter. Sådana var dom, våra mycket råa och barbariska förfäder.

Sedan urminnes tider har det funnits människor som har utnyttjat andra för att på så sätt tillskansa sig ett eget kapital och leva i överflöd. Andra har fått arbeta och producera åt dem.

I alla kulturer har det funnits herrar, ja för det har ofta varit män, som har lyckats samla på sig stora förmögenheter på andras bekostnad.

Det ser likadant ut idag, men sätten att tjäna pengarna på har blivit så många fler. Rörelser som kan ge direktörer så stora vinster att de måste skeppa pengarna utomlands, till Caymanöarna, bara för att komma undan att betala skatt i Sverige.

Tycker vi att det ska vara tillåtet eller vill vi förbjuda vinster i välfärden är en fråga som är en het potatis.

Just nu i landet jobbar det 180 000 människor inom denna privata sektor, inom skola, vård och omsorg. Närmare hälften av landets alla vårdcentraler är privata och det går 160 000 barn som är elever i privata skolor. Och det finns möjlighet för föräldrar till 60 000 små barn att välja någon privatdriven förskola.

Det är alltså hundratusentals människor som har valt något av dessa privata alternativ för sig eller för sina barn.

Och det är hela 14 000 privata aktörer i Sverige som driver en verksamhet inom någon av dessa branscher.

Alla kan omöjligt gå med vinst, men många av företagen gör det och kan leva gott på denna affärsidé.

När ägarna till dessa verksamheter får vinster är det medel från våra skattepengar som går direkt ner i deras ficka. Pengar som i stället borde återinvesteras och som självklart borde användas till att förbättra verksamheten.

Annons

Göra skolan bättre med mindre klasser och fler lärare, bemanna med fler sjuksköterskor och läkare på vårdcentralerna och göra äldreboendet bättre och tryggare för de gamla människorna som har det som sitt hem.

Till sist? kan dessa privata bolag göra storvinster även om den verksamhet de bedriver är dålig.

Emma Söderbom
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons