Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vykort från Berlin

Berlin 1 maj
Ingenstans känns Europas historia så omtumlande och närvarande som i Berlin. En stad som sett mer av tvära politiska kast, förstörelse och grymheter än någon annan europeisk huvudstad. Man formligen snubblar över minnesmärken.
En dag viker jag ner på en övervuxen stig som följer Landwehrkanal i Tiergarten. Där, bakom Berlins Zoo, ser jag en halvt dold minnesplatta som förkunnar att här mördades den 15 januari 1919 två av den revolutionära vänsterns ikoner, Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg, av tyska gardesofficerare till häst.
Den kortväxta haltande polska judinnan Rosa, i grunden mer antimilitarist än revolutionär, slogs ihjäl med gevärskolvar och kastades i kanalen, medan Karl arkebuserades. Dubbelmordet släckte alla förhoppningar om en återförening av det socialdemokratiska partiet som spruckit på krigspolitiken 1914. Kommunisterna såg den socialdemokratiske försvarsministern Gustav Noske som ansvarig för att militären kunde döda Rosa och Karl efter det misslyckade spartakistupproret.
Kampen mellan socialdemokrater och kommunister under 1920-talet försvagade motståndet mot revanschismen och underlättade Hitlers maktövertagande 1933. Till de första offren för Hitlers tyranni hörde, förutom judar, socialdemokrater och kommunister. En del hamnade i koncentrationsläger, andra flydde. Efter kriget kom de att styra i var sin del av Tyskland.
Motsättningen består efter återföreningen 1990. De 150-årsjubilerande Socialdemokraterna (SPD) låter hellre Merkel och hennes konservativa CDU/CSU leda landet än att de samarbetar med vänsterpartiet Die Linke, som innehåller före detta kommunister. Eftersom Die Grünen inte räcker som stöd, är det mest troligt att SPD går i stor koalition med Merkel efter höstens val.
Men allt är inte bara minnesmärken i Berlin. Staden har rest sig som Fågel Fenix ur askan, och bygger nytt och spektakulärt, ibland med en blinkning åt förkrigstiden, t ex den pampiga Hauptbahnhof som ser ut som en järnvägsstation ska göra. Potsdamer Platz med Sony Center och Riksdagshuset, Der Reichstag, med sin glaskupol är andra sevärda platser.
Berlin är framför allt en stad att flanera i. Berlinarna är vänliga och hjälpsamma, det är billigt att äta ute och tröttnar man på att gå finns det tunnelbana, spårvagn och pendeltåg. Formaliteterna är nästan obefintliga. Köp ett endagskort och njut av vår närmaste storstad Berlin är mycket bättre än sitt rykte!
Nyheter • Publicerad 15 maj 2013
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons