Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Abort rättighet för alla världens kvinnor

Malta och Polen är EU-medlemmar sedan 2004. Portugal sedan 1986 och Irland redan 1973. Det är så längesen nu att det EU slagit fast som värderingar borde ha slagit rot. Men tydligen inte. Kvinnors rätt till sin egen kropp är ännu inget självklart.
Publicerad 4 april 2016

Ett av EU:s viktigaste mål är att främja de mänskliga rättigheterna. Samtidigt har Polen, Malta och Irland Europas strängaste abortlagar och Portugal skärpte reglerna förra året. EU håller alltså varken måttet eller utvecklas som det borde i den här livsviktiga frågan heller.

Som i Portugal. Trots åtta år med rätt till abort blev det förra året omöjligt för alla. Nu måste kvinnorna betala hela kostnaden själv och dessutom utredas noga innan. Och trots att Irlands högsta domstol för drygt 20 år sen slog fast att abort är tillåtet när mammans liv är i fara fick kvinnor vänta till 2013 innan de åtminstone fick den rätten till sin egen kropp och hälsa.

Annons

Och nu är Polen på tapeten, igen. För premiärministern har låtit meddela att hon tycker som katolska kyrkan, och vill förbjuda all sorts abort. Inte heller våldtäkt eller incest ska vara skäl. Man kan fråga sig hur katolska kyrkan blir en trovärdig bundsförvant i en fråga som denna, när flera års fakta om sexskandaler och pedofili visar något annat.

Ändå var det inte oväntat. Efter höstens val och en högerregering som även vägrar flyktingar låg också abortfrågan i luften. Och motståndet är starkt och växer. Blir det 100 000 namnunderskrifter kan parlamentet tvingas ta i frågan. Kritiken tilltar även utanför Polen. EU-kommissionen och Europarådet kommer på besök i veckan. Det heter att Polen är pressat.

Abort måste åtminstone vara en obestridd rättighet för kvinnor som våldtagits och efter incest, och när kvinnans hälsa är i fara eller fostret är allvarligt skadat. Något så självklart kan inte bara vara en rekommendation från FN. Det ska vara en laglig rättighet för världens alla kvinnor.

Annacarin LeufstedtSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons