Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Almedalen gestaltar den svenska modellen

Almedalsveckan kritiseras för att vara ett forum för en maktelit och näringslivsintressen, men balansen mellan folk och näringsliv är den svenska modellen.
Publicerad 8 juli 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Visby, här samlas partier, näringsliv och folkrörelser och gestaltar den svenska modellen.
Visby, här samlas partier, näringsliv och folkrörelser och gestaltar den svenska modellen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Mellan den 3 - 7 juli har Almedalsveckan pågått i Visby denna tradition vars ursprung är Palmes återkommande tal i parken Almedalen. Här har representanter för hela Sverige samlats för att bilda opinion och bilda sig.

Över 2000 olika evenemang har ägt rum, dessa evenemang har avhandlat allt från minoriteters rättigheter i samhället, mineralpolitik, aktiemarknaden, stadsutveckling, djurens rättigheter till pension och äldrefrågor. Arrangören för de olika evenemangen har bestått av partier, svensk- respektive utlandsägda bolag och föreningar. Det är något alldeles speciellt att befinna sig i ett sammanhang där så många viktiga frågor från olika aktörer och perspektiv avhandlas. Med viss öppenhet berikar detta det egna perspektivet. Men Almedalsveckan har också kritiserats för att domineras för mycket av näringslivet.

Annons

Den dåvarande statsministern Löfven valde att inte åka till Almedalen för att istället åka runt i Sverige och träffa det han kallade för ‘’vanligt folk’’. Detta motiverade Löfven med att Almedalen blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse. Förstås är näringslivet väl representerade i Almedalsveckan - men det har knappast varit brist på föreningar och den s.k. folkrörelsen. För egen del betraktar jag Almedalsveckan som den svenska modellen, kapitalet och folket genom staten/myndigheter verkar utifrån egenintressen. Detta gestaltas väl i Almedalsveckan.

Detta var förvisso mitt första besök i Almedalen, men de som haft som tradition att besöka veckan kunde konstatera att fler poliser närvarat än tidigare. Jas-planen i himlen och försvarsmaktens skepp längst horisonten påminde om världsläget och hotet mot demokratin och det öppna samtalet. Trots all närvaro av polis och försvarsmakt så är vi aldrig 100 % säkra i ett öppet samhälle. Om något så är det vidriga knivdåd som inträffade i Almedalen ett bevis på detta.

Knivdådet som bragte samordnaren för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner (SKR) Ing-Marie Wieselgren livet, kommer att känneteckna Almedalsveckan 2022. Den kvällen inledde Annie Lööf sitt tal om detta och en tyst minut hölls, något som också miljöpartiets talare genomförde.

Det är alltid en svår balansgång mellan att fortsätta det arrangemang och ställa in evenemang för att hedra offret och anhöriga. Många inledde sina seminarier med att hedra Ing-Marie Wieselgren.

”Våld gör oss rädda. Låt oss inte skrämmas, trösta varandra, stötta, bli modiga tillsammans”
Ing-Marie Wieselgren, citerad av Ayman Fares

Ing-Marie Wieselgren var också mycket engagerad i frågor om tolerans och öppenhet hon skrev följande 2015 ‘’Våld gör oss rädda. Låt oss inte skrämmas, trösta varandra, stötta, bli modiga tillsammans’’.

Och många av oss försökte göra precis detta, finna varandra och ingjuta mod och tröst i det mörker som utspelade sig.

Vila i frid Ing-Marie Wieselgren.

Ayman FaresSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons