Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Almedalen: Magdalena Andersson, radikal och konservativ

Almedalen har börjat - med att Magdalena Andersson talade bland annat om skolan.
Visby • Publicerad 3 juli 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Först talade statsministern med barnen, gav media fototillfälle, sedan talade hon till folket i Almedalen
Först talade statsministern med barnen, gav media fototillfälle, sedan talade hon till folket i AlmedalenFoto: Stig-Björn Ljunggren

Först dök Magdalena Andersson upp på S:t Hansskolans lekplats och pratade med barnen. Det blev ett utmärkt fototillfälle för media som de utnyttjade fullt ut.

Senare på kvällen var det dags att prata för folket.

Annons

Hon talade om hur eleverna förvandlats till kunder, skolorna konkurrerar istället för att samarbeta för barnens bästa. Hon beskrev skolan som ”sönderprivatiserad”, att pengar läcker ut ur verksamheten in i fickorna på utländska riskkapitalister, vilket leder till ökade klyftor utan någon kunskapsvinst. Stöket ökar, eleverna får ont i huvudet och lärarna går in i väggen.

Och Andersson fortsatte med att kräva ett stopp för marknadsskolor som vill göra vinst hellre än agera för barnens bästa. Dessutom, dessa utländska riskkapitalister använder skattepengarna för att anlita konsulter som ska påverka opinionen, bjuder på middagar för att kunna fortsätta sätta glädjebetyg.

Innan talet i Almedalen pratade hon också med pressen och tog som exempel på hur friskolornas vinstjakt leder fram till att när deras elever tar studenten med bra betyg inser att de blivit lurade, för de klarar inte jobbet de fått eller universitetsutbildningen de kommit in på.

Nu, sade Andersson, går det inte längre att lappa och laga skolsystemet utan det krävs att gå till roten med problemen.

Därför har regeringen tre förslag:

1.Skattepengar ska gå till utbildning ,lärare och skolböcker och liknande, inte till vinster. Det räcker nu, regeringen vill förbjuda vinstuttag har därför tillsatt en utredning som ska ge konkreta förslag hur detta ska gå till, utan att det skapar kryphål eller leder fram till att befintliga skolor drabbas. Vinsterna ska bort, men ingen skola behöva stänga.

2.Skolor ska förmedla kunskap, inte religiös indoktrinering. Därför vill regeringen att nya religiösa skolor ska stoppas.

3.Det ska genomföras ett nationellt, rättvist och transparent skolval. Det kräver ett system som ger alla samma möjligheter för sina barn.

Det Magdalena Andersson och socialdemokraterna vill åstadkomma är således en radikal förändring som inte riskerar friskolornas existens eller elevernas valfrihet.

Inget av detta var kanske direkt överraskande, men det sades av Andersson i ett tonläge som antyder att detta mycket väl kan bli en av melodierna i valrörelsen.

”Det är på en gång ett radikalt budskap som konservativt som Magdalena Andersson framförde. Det är en utredning som ska tillsättas som ska undersöka hur vinstuttagen ur skolorna ska stoppas, utan att det samtidigt inte hotar befintliga skolor.”
Stig-Björn Ljunggren
Annons

Det är på en gång ett radikalt budskap som konservativt som Magdalena Andersson framförde. Det är en utredning som ska tillsättas som ska undersöka hur vinstuttagen ur skolorna ska stoppas, utan att det samtidigt inte hotar befintliga skolor.

Detta upplägg har socialdemokraterna designat så att det på en gång ska vara slagkraftigt på gator och torg, vilket det troligtvis är om vi ska döma efter applåderna som hon fick av publiken i Almedalen. Men samtidigt får inte dessa radikala tongångar ge ammunition åt oppositionen så att de kan driva valrörelse på att ”socialisterna tänker stänga DIN skola”.

Det är ju bara en utredning … och det är precis så här socialdemokraterna brukar jobba när de är som bäst. Markera viljeinriktning - och sen se vad som fungerar innan beslut tas.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons