Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingemåndag med Morgan Bengtsson (S)

Sydöstrans ledarredaktion satte sig på bussen mot Olofström för att prata med kommunstyrelsens ordförande, Morgan Bengtsson (S), om allt från stundande lågkonjunktur till vad som är bäst med Olofström utöver Volvo.
Olofström • Publicerad 1 januari 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Morgan Bengtsson (S) första år som kommunstyrelsens ordförande blev inte som han tänkt sig på grund av pandemin.
Morgan Bengtsson (S) första år som kommunstyrelsens ordförande blev inte som han tänkt sig på grund av pandemin.Foto: Sofia Hvittfeldt

Du tillträde som kommunstyrelsens ordförande ungefär ett halvår innan pandemin bröt ut. Hur var det att leda en kommun under en pandemi?

– Att vara kommunstyrelsens ordförande blev inte som jag tänkt mig! När pandemin bröt ut fick jag lägga allt fokus på att följa utvecklingen för att kunna ta kloka beslut och göra det som är bäst för alla invånare i Olofström. Det var många beslut gällande vilka verksamheter som skulle fortsätta vara öppna och vilka som kunde hållas stängda för att minska smittspridningen. Jag tänkte hela tiden på vad Olofströmare behöver nu och vad som är viktigt för dem.

Annons

Hur ska man vara som ledare, särskilt under svåra tider?

– Generellt försöker jag röra mig ute så mycket som möjligt i verkligheten för att kunna träffa allmänheten och besöka verksamheter och företag.

– När man är i min position måste man också kunna bjuda på både allvar och humor, särskilt i svåra tider. Det blir så jäkla tråkigt annars! När jag var på ett möte nyligen och skulle berätta om min syn på vad som ligger framför oss under 2023 tog jag med gitarren och spelade lite. Det blev en annan stämning, mer lättsam även om ämnet var allvarligt för att vi går mot en lågkonjunktur.

Just det, lågkonjunkturen…Hur ska Olofström ta sig igenom den på bästa sätt?

– Vi har haft en god ekonomisk hushållning i Olofström under en längre tid och har haft tydliga prioriteringar, det är a och o. Genom att göra prioriteringar har vi också kunnat ha medel kvar för att klara av tuffare tider utan att höja skatten eller göra nedskärningar. Vi har koll på utgifterna så länge inget oförutsett händer. Kommunen har också ett låst elavtal som löper genom hela 2023 och går ut vid årsskiftet.

– Men vissa företag och hushåll har inte den förmånen. Jag pratar med invånare och företag som är oroliga. Regeringen sa att ett elstöd skulle vara på plats den 1 november men hur eller när kommer regeringens utlovade elstöd egentligen? Redan efter så kort tid vid regeringsmakten kan vi se vilka brister som finns. Och kommer regeringen satsa på kommunerna? Jag tror inte det och många kommuner kan få det svårt att lägga en budget i balans och utföra de lagstadgade kärnuppgifterna.

Regeringen snålar med de generella bidragen till landets kommuner och regioner. Hur hanteras detta i Olofström?

– För 2023 har vi Socialdemokrater sagt att vi ska ha en budget i balans, men samtidigt kan vi inte veta exakt vad som kommer hända under 2023. Nu har vi i alla fall tagit medel från resultatutjämningsreserven för att vi ska kunna göra de satsningar som Olofströmarna behöver. Vi kan inte börja hyvla och ta bort grejer utan vi måste fortsätta satsa på barnen och deras skolgång och socialförvaltningen exempelvis. Vi kan inte dra in där för det kommer att märkas längre fram.

– Jag menar också att det är av yttersta vikt att satsa på välfärden även i svåra tider. Den tog lång tid att bygga upp men det går snabbt av nedmontera den.

”Det är av yttersta vikt att satsa på välfärden även i svåra tider. Den tog lång tid att bygga upp men det går snabbt av nedmontera den.”
Morgan Bengtsson (S)

Förhoppningar på det nya året?

Annons

– Att vi får en befolkningsökning i Olofström! Vi har ett mål om att ha 14 000 invånare 2025. Det är ett djärvt mål men man måste ha något att sträva emot. Nu saknas bara 750 personer för att vi ska nå det målet. Därför arbetar vi mycket med att göra Olofström till en attraktiv kommun. I Olofström har vi den äldsta befolkningen i hela Blekinge. Samtidigt har vi 3200 personer som pendlar in till Olofström. Kan vi få 10% av dem att bosätta sig här i kommunen skulle det göra stor skillnad. Så det jag bland annat frågar mig är: Vad vill folk ha för bostadsområden?

– Jämshög, Vilshult och Kyrkhult är exempel på gamla orter vars historier vi måste bevara och bära med oss. Jag skulle vilja ha fler informationstavlor vid vandringslederna, Olofström har så mycket att berätta!

– Jag vill också ha ökad statlig närvaro, det är så viktigt för små kommuner som Olofström. För att illustrera så har Trafikverket inte längre någon närvaro här i Olofström så de som ska ta förarprov måste åka till en grannkommun för att göra uppkörningen. Vad händer då med våra lokala trafikskolor? Och jag vill gärna veta varför servicekontor bara läggs längs kustbanan. Jag tänker bjuda in statliga myndigheter och företag för att ha en dialog om vad som krävs för att de ska vilja satsa på Olofström och etablera sig här.

Slutligen, som göteborgare uppskattar jag att Göteborg och Olofström har Volvo gemensamt. Vad är det bästa med Olofström förutom Volvo?

– Många saker! Vi är den enda inlandskommunen i Blekinge men vad vi har istället för havet är skogen och sjöarna. Vi har 237 namngivna sjöar i vår kommun. Dessutom många sevärda platser som Frickabron och vi har lagt spångar över mossarna så man kan vandra över dem, en är 100 meter. Både 2019 och 2020 utnämndes Olofström till årets friluftskommun! 2021 tog vi också patent på att ha Sveriges sydligaste vildmark.

– Jag brukar också prata om tre saker som gör Olofström till en fantastisk kommun: Det är nära till allt, barnen står i centrum och det ska vara jobb till tusen. Dessa tre punkter ska alla politiker och tjänstemän bära med sig i sitt arbete. Det är särskilt viktigt att satsa på barnen för Olofström ska vara en bra skolkommun. Vid vårt idrottsgymnasium kan de idrottselever som har NIU-intag (orientering) utöva sin idrott mellan sex och 12 timmar i veckan. utöver det organiserar vi idrottsverksamhet inom flera olika sporter, bland annat ishockey och ridning. På högstadiet finns det också möjlighet att gå i musik- eller idrottsklass.

– Att investera idrott och kultur är också viktigt. Olofström var Sveriges bästa kulturkommun 2013. Vi måste vara måna om kultur- och idrottsföreningarna så de överlever. Jag bryr mig mycket om den kommunala kulturskolan för jag vet hur mycket det betyder. Det blir en helt annan sammansvetsning när man gör något tillsammans. Det stärker personer och motverkar utanförskap. För mig är det av yttersta vikt att invånare känner tillhörighet och är stolta över vår kommun, så föreningar är väldigt viktiga. De fångar upp unga tidigt innan de hamnar på glid. Vår fritidsgård Växtverket har även uppsökande verksamhet som är välbesökt i Jämshög och Kyrkhult.

Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons