Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bör coronanyheter vara gratis?

En gång var jag på ett skepp där kaptenen lät kasta av en fripassagerare i hamnen Djibouti på Afrikas horn. Detta eftersom han inte betalat för sin resa. Anledningen var antagligen att rederiet ville att de som pröjsat skulle märka att det var en bra idé. Att ingenting är gratis.
Publicerad 6 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingenting är gratis, varken tidningar eller radio.
Ingenting är gratis, varken tidningar eller radio.Foto: Martin von Krogh / SvD / TT

Jag har många gånger undrat vad som hände med den där fripassageraren. Inte minst nu när det diskuteras huruvida inte alla nyheter om coronaviruset bör vara utan betalvägg.

Det tycks finnas ett missförstånd någonstans, som bygger på att det finns någonting är gratis, ungefär som en vacker havsutsikt eller sval sommarvind.

Annons

Gratisargumentet lyder ungefär så här: I en så här allvarlig tid är det inte försvarbart att sätta viktig information bakom betalvägg. Diskussionen är intressant. Inte minst vi på Sydöstran har varit väldigt generösa med att bjuda på nyheter. Men de som betalar för sin prenumeration bör också förvänta sig bättre nyhetsservice än de som inte betalar.

”De flesta av oss anser nog att det inte ingår i välfärdslöftet att staten ska förse alla med en radio, och definitivt inte en TV eller mobiltelefon med uppkoppling. Trots att dessa tingestar är avgörande för att kunna leva ett gott liv.”

Betalningsviljan för att köpa biljetter kommer att avta kraftfullt om det visar sig att fripassagerare får åka med. Men om det gäller livet?

Svaret är att det går alldeles utmärkt att få den väsentliga informationen på www.krisinformation.se eller www.folkhälsomyndigheten.se.

Eller Googla ”information om corona” så finns hänvisning till all väsentlig information.

Det medierna tar betalt för är inte information, den bjuder skattebetalarna på. Därför sätts det inte någon betalvägg på sådant som är absolut nödvändigt att känna till. Utan det som kostar pengar är bearbetningen av fakta. Den omvandlingen av information till användbara kunskaper kräver arbete.

Och i Sverige är det sedan länge en etablerad tradition att folk ska ha lön för sina insatser. Den som säger att nyheter bör vara gratis får väl då också, i rimlighetens namn, argumentera för att även Internet ska vara gratis. Och om gratislinjen ska vara lite snålare - borde inte skattebetalarna åtminstone se till att alla har en egen radio? Det kostar trots allt 249 spänn för en radio på Clas Ohlson.

De flesta av oss anser nog att det inte ingår i välfärdslöftet att staten ska förse alla med en radio, och definitivt inte en TV eller mobiltelefon med uppkoppling. Trots att dessa tingestar är avgörande för att kunna leva ett gott liv.

Vi kan också jämföra med ett annat område som just nu är aktuellt, nämligen a-kassan. Bör de icke-försäkrade ha samma stöd som de som betalat försäkringen? Ska facket ge samma service till alla, oavsett om de är medlem eller inte?

Knappast. I själva verket är det svenska välfärdssystemet uppbyggt på tanken att du får vad du betalar för. Det gäller sjukersättning, föräldraförsäkring, pensioner etc.

Den här ledaren är dock gratis att läsa, för alla som har tillgång till Internet eller kommer åt tidningen på biblioteket. Detta eftersom upplysningen om att ingenting är gratis ibland förtjänar att återupprepas.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons