Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Bra sossepolitik” i budgeten

Sverige lever i ett finanspolitiskt undantagstillstånd under rådande pandemi. Finansminister Magdalena Andersson har samtidigt fått alla på gott humör bland januaripartierna. Högerblocket (M, KD och SD) kan aldrig få samma goda humör i ett samarbete om en statsbudget.
Publicerad 21 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Finansminister Magdalena Andersson (S) promenerar med budgetpropositionen från Finansdepartementet till riksdagshuset på måndagen.Foto: Jessica Gow
Finansminister Magdalena Andersson (S) promenerar med budgetpropositionen från Finansdepartementet till riksdagshuset på måndagen.Foto: Jessica GowFoto: Jessica Gow/TT

Det är dömt att misslyckas om inte SD till slut erbjuds statsrådsposter i valrörelsen 2022. Det är stor skillnad om statsministern heter Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M).

Magdalena Andersson (S) presenterade en expansiv budget på måndagen som går att genomföra utan att riskera vår kreditvärdighet. Det är en jättesatsning på 105 miljarder.

Annons

Anmärkningsvärt är att alla utom Centern är mot sänkta arbetsavgifter för att ungdomar ska anställas. Det är dyrt och ineffektivt. Sverige behöver en vassare politik mot massarbetslösheten - inte minst ungdomsarbetslösheten.

Det kommer en dag efter pandemin. Sverige kommer med stor sannolikhet styras av en rödgrön regering i samarbete med den liberala mitten under valåret 2022. Men osvuret är bäst.

Trots sittande regerings regeringsförmåga och högersidans oförmåga är det inte säkert att regeringsfrågan och miljardsatsningarna innebär att Sverige har en s-ledd regering efter nästa val. Svenskarna är oroliga över att sittande regering inte kan få bukt med den fruktansvärt brutala gängkriminaliteten.

Under denna mandatperiod måste det synas ett trendbrott i brottsbekämpningen. Det är polisen som ska ha kontroll i våra utanförskapsområden och inte mördargäng.

Magdalena Andersson säger att polisen får tillräckligt med pengar. Polisledningen får de anslagshöjningar man begärt. Gängkriminaliteten knäcks inte om inte alla delar av rättsväsendet får högre anslag.

Höstbudgeten gynnar trots allt de flesta grupper. Varför de mest välbeställda ska gynnas är mer svårsmält i ett socialdemokratiskt perspektiv. Äldreomsorgen är sorgligt eftersatt under lång tid. Värnskatten hade behövts. Att den togs bort skapar inga ”dynamiska effekter.”

Statsskulden ökar nu kraftigt men är hanterbar i förhållande till vår BNP.

Sverige kom ur 90-talskrisen under stora plågor. Vår välfärd skadades. Det går inte att omstarta Sverige nästa år om klyftorna fortsätter att öka.Vi ska inte ha ett tvåtredjedelssamhälle.

Magdalena Andersson jämför Löfvenregeringens krispolitik under pandemin och Reinfeldtregeringens krispolitik under finanskrisen för drygt tio år sedan. Finansminister Anders Borg (M) kompenserade inte kommunsektorn under finanskrisen. Det gör finansminister Magdalena Andersson (S) under pandemikrisen.

Visst är det skillnad på höger och vänster när krisbudgetar presenteras. Den förstärkta a-kassan fortsätter några år till. Det är arbetslösheten som ska bekämpas - inte de arbetslösa. Det är bra om det växer fram en borgerlig vänster under resten av mandatperioden. Det goda humöret bland januaripartierna (S, MP, C och L) pekar på det.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons