1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Budgetmiljarder till de äldre

Skatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer skall bort och pensionerna samt bostadstillägg ska upp. Det beskedet kom på torsdagen från Jönköping där regeringen hade ett utlokaliserat regeringssammanträde.
Regeringen på utflykt i en biogasbuss i Jönköping. Statsråden Per Bolund, MP, Magdalena Andersson, S, Isabella Lövin, MP, och Stefan Löfven, S presenterade budgetnyheter som gynnar äldre och klimatet. Foto: Thomas Johansson/TT

I nästa vecka presenterar finansminister Magdalena Andersson, S, hela höstbudgeten. Men regeringen och även de båda borgerliga samarbetspartierna L och C har sedan en tid berättat om vilka budgetnyheter som kommer i höst.

Det är reformer och satsningar som alla fyra januaripartier berättar om vid olika tillfällen. Att den rödgröna regeringen vill få bort den orättfärdiga pensionärsskatten är känt sedan länge. Om inte de förenade högerpartierna M, KD och med stöd av SD fått igenom sin servettbudget före jul ifjol hade den extra pensionärsskatten försvunnit nästa år.

Efter att högerbudgeten klubbades igenom tack vare Centerns och Liberalernas nedlagda röster blev det ett sjätte jobbskatteavdrag. Därmed ökade skatteklyftan igen.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det är anmärkningsvärt att KD som redan i valrörelsen 2014 lovade att klyftan skulle bort fortsätter att driva på för högre beskattning av pensionsinkomster. Löften från tidigare KD-ledaren Göran Hägglund var inget värt.

Den samlade pensionärsrörelsen har protesterat mot den orättfärdiga beskattningen i flera år. Det är s-ledda regeringar som strävar vidare med att få bort pensionärsskatten. Det blir mer pengar i plånboken nästa år för de äldre. Och det blir satsningar på fler äldreboenden.

quote
Den samlade pensionärsrörelsen har protesterat mot den orättfärdiga beskattningen i flera år. Det är s-ledda regeringar som strävar vidare med att få bort pensionärsskatten.

Det är helt nödvändigt när den stora 40-talistgenerationen nu kommer upp i 80-årsåldern. 600 miljoner drygt skickas till kommunerna för att de ska investera i äldreomsorgen. Det handlar också om att bryta äldres ensamhet och erbjuda bättre stöd till dementa. Det ska också bli större möjligheter för äldre att idrotta.

Det senare välkomnar pensionärsorganisationen PRO men är samtidigt oroad över att regeringen inte tillräckligt förstår krisen i äldreomsorgen. PRO vill ha betydligt mer pengar. Inte minst handlar det om omsorgspersonalens dåliga löner och arbetsvillkor.

De miljöpartistiska statsråden Isabella Lövin och Per Bolund lyfter för sin del fram satsningar på klimatpolitiken och vården av psykisk ohälsa hos unga. Sverige ska fortsätta hävda sig som världsmästare i klimatvänlig politik. Här är Miljöpartiet en pådrivande kraft.

Parallellt med budgetsatsningarna pågår blocköverskridande samtal mellan regeringen och oppositionen om effektivare lagar mot mördargängen. Frustrerade moderater vill göra den frågan till sin egen. Om partiet fortsätter med samma höga tonläge riskerar samtalsklimatet att försämras.

I sak är partierna överens om att extra ordinära åtgärder måste sättas in för att få slut på dödsskjutningarna och sprängningarna.