1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bygg mer för vanligt folk

De ökade klyftorna i det svenska klassamhället blir allt tydligare. Utvecklingen går åt fel håll om man vill överbrygga klyftorna. De syns på flera områden. Skolsegregationen och bostadssegregation går hand i hand.
Det byggs mycket i Sverige idag. Men det byggs för lite åt vanligt folk med mindre plånböcker. Foto: Fredrik Persson / TT

Det finns också en växande klyfta mellan stad och land. Centerledaren Annie Lööf var stolt på onsdagen när hon kunde berätta om hennes framgångar för att hjälpa glesbygdsbefolkningen i norra och västra Sverige. Det sker inom ramen för Januariavtalet med den rödgröna regeringen.

Glesbygdsbor får 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år. Beloppet är förvisso blygsamt och ingår i ett landsbygdspaket i Magdalena Anderssons statsbudget. Förslaget ingår i ett landsbygdspaket i statsbudgeten.

Paketet innehåller också drygt 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll och 150 miljoner kronor mer till bredbandsutbyggnad. I landsbygdssatsningen finns också ett "bondepaket" för 191 miljoner kronor och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd. Det senare är en demokratifråga. Många glesbygdsområden är medialt underbevakade.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Satsningarna är ett första steg för att jämna ut ojämlikheten mellan stad och land. Här har säkert Centern mycket att bidra med under mandatperioden. Det är inte längre stora ofinansierade skattesänkningar som syns från Centerpartiet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterade samma onsdag förslag för att det ska byggas mer bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Det byggs mer bostäder runt om i Sverige. Det sticker upp många byggkranar i landet. Men hyrorna är för höga för de flesta människor med normala inkomster.

LO-ledningen föreslår också att fastighetsskatten ska återinföras.

Marknadskrafterna löser inte bostadskrisen. Det krävs mer politiska reformer som statlig finansiering genom fördelaktiga lån, investeringsstöd eller lånegarantier. Det behövs dessutom fler hyresrätter.

Återinförd fastighetsskatt efterlyser även ekonomerna - en av dem är Lars Calmfors.

Vinstdrivande byggbolag ser sällan bostäder som en social rättighet för alla. Thorwaldsson är övertygad om att han får stöd av nationalekonomerna i bostadspolitiken. Sverige måste bygga mer bostäder om vi ska hålla tillväxten uppe inför kommande avmattning i konjunkturen. Ofta kan inte människor flytta till lediga jobb eftersom bostäder saknas.

I nästa vecka presenterar LO sin jämlikhetsutredning. Där utlovas flera förslag för att Sverige ska få fler och billigare bostäder. Det löser inte marknadskrafterna själv.

En gång i tiden fanns det ett byggbolag som ägdes av fackföreningsrörelsen, BPA. Ett sådant bolag saknas idag. Eller vad säger LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson?

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.

Ronneby

Samhälle: Kommunalråd vill stoppa muslimsk bön i Brunnsparken

”Vi är ett sekulariserat samhälle, man bör fundera på hur man utövar sin religion”.