unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bygg mer för vanligt folk

De ökade klyftorna i det svenska klassamhället blir allt tydligare. Utvecklingen går åt fel håll om man vill överbrygga klyftorna. De syns på flera områden. Skolsegregationen och bostadssegregation går hand i hand.
Det byggs mycket i Sverige idag. Men det byggs för lite åt vanligt folk med mindre plånböcker. Foto: Fredrik Persson / TT
Det byggs mycket i Sverige idag. Men det byggs för lite åt vanligt folk med mindre plånböcker. Foto: Fredrik Persson / TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Det finns också en växande klyfta mellan stad och land. Centerledaren Annie Lööf var stolt på onsdagen när hon kunde berätta om hennes framgångar för att hjälpa glesbygdsbefolkningen i norra och västra Sverige. Det sker inom ramen för Januariavtalet med den rödgröna regeringen.

Glesbygdsbor får 137 kronor i sänkt skatt per månad nästa år. Beloppet är förvisso blygsamt och ingår i ett landsbygdspaket i Magdalena Anderssons statsbudget. Förslaget ingår i ett landsbygdspaket i statsbudgeten.

Paketet innehåller också drygt 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll och 150 miljoner kronor mer till bredbandsutbyggnad. I landsbygdssatsningen finns också ett "bondepaket" för 191 miljoner kronor och 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd. Det senare är en demokratifråga. Många glesbygdsområden är medialt underbevakade.

Satsningarna är ett första steg för att jämna ut ojämlikheten mellan stad och land. Här har säkert Centern mycket att bidra med under mandatperioden. Det är inte längre stora ofinansierade skattesänkningar som syns från Centerpartiet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterade samma onsdag förslag för att det ska byggas mer bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Det byggs mer bostäder runt om i Sverige. Det sticker upp många byggkranar i landet. Men hyrorna är för höga för de flesta människor med normala inkomster.

LO-ledningen föreslår också att fastighetsskatten ska återinföras.

Marknadskrafterna löser inte bostadskrisen. Det krävs mer politiska reformer som statlig finansiering genom fördelaktiga lån, investeringsstöd eller lånegarantier. Det behövs dessutom fler hyresrätter.

Återinförd fastighetsskatt efterlyser även ekonomerna - en av dem är Lars Calmfors.

Vinstdrivande byggbolag ser sällan bostäder som en social rättighet för alla. Thorwaldsson är övertygad om att han får stöd av nationalekonomerna i bostadspolitiken. Sverige måste bygga mer bostäder om vi ska hålla tillväxten uppe inför kommande avmattning i konjunkturen. Ofta kan inte människor flytta till lediga jobb eftersom bostäder saknas.

I nästa vecka presenterar LO sin jämlikhetsutredning. Där utlovas flera förslag för att Sverige ska få fler och billigare bostäder. Det löser inte marknadskrafterna själv.

En gång i tiden fanns det ett byggbolag som ägdes av fackföreningsrörelsen, BPA. Ett sådant bolag saknas idag. Eller vad säger LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson?

Läs mer

Ledarkrönika

Ledarkrönika: Svaghetsföraktet förenar SD och Trump

Vindar från Amerika i riksdagskammaren.

Insändare

Insändare: ”Nya E22 behövs inte”

Istället för en nya E22 tycker jag att vi ska satsa på att bygga fler järnvägar och öka möjligheterna för människor att åka kollektivt.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.

Ronneby kan bli först i Sverige att avbolagisera

Ronneby

Ronneby kan bli först i Sverige att avbolagisera

Ronneby kommun slipper inte framtida ansvar för PFAS-skandalen.

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Ledare

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Vår kreditvärdighet äventyras inte