Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Citatet: Demokratin utmanad

Linda Ekström-Sandstedt talade vid socialdemokraternas förstamajmöte i Bräkne-Hoby:
Bräkne-Hoby • Publicerad 3 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Linda Ekström Sandstedt (S), första majtalare i Bräkne-Hoby.
Linda Ekström Sandstedt (S), första majtalare i Bräkne-Hoby.Foto: Region Blekinge

”De demokratiska värderingarna är utmanade i hela världen. Det finns idag, för första gången på över två årtionden, färre liberala demokratier än vad det finns slutna envälden.

Kanske inte säger så mycket? Men det innebär i praktiken att 72 % av världens befolkning, eller om man så vill 5,7 miljarder människor, lever i länder utan demokrati.

Annons

/.../

Det största hotet mot en demokrati kommer inifrån. Och det handlar om missnöje och frustration. Och om avsaknaden av demokratiska samtal.

Det är just människors känslor av att inte kunna påverka sin situation, det demokratiska utanförskapet, som de populistiska krafterna spelar på.

Samhällsdebatten har i allt högre grad kommit att bli en kamp om bilden av verkligheten. Forskning och fakta hamnar i skymundan för lättsålda argument. Grupper ställs mot varandra. Och det har aldrig varit lättare än idag att hitta medhåll och gillande för ens egna uppfattningar. Och att undvika åsikter och perspektiv som avviker från ens egna. / .../ För demokratin är den här situationen förödande.”

Avd ”Demokratin som samtal”

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons