Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Citatet: Hatets spridningsförmåga

Ingrid Carlberg, ledamot av Svenska Akademin och författare till boken ”Marionetterna” om propaganda - skriver i Dagens Nyheter den 20 juni om hatets spridningsförmåga:
Ingrid Carlberg • Publicerad 24 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ingrid Carlberg har skrivit en ny bok om propagandans historia där hon går till botten med trollfabriker och falska nyheter.
Ingrid Carlberg har skrivit en ny bok om propagandans historia där hon går till botten med trollfabriker och falska nyheter.Foto: Christine Olsson/TT

”Tyvärr har hatspråk och lögner vissa automatiska virala egenskaper som gör lockelsen stor att haka på i jakt på egna klickraketer. Redan under kalla kriget, ljusår före digitaliseringen, varnade man för att totalitära lögner spreds med ljusets hastighet runt världen innan sanningen ens hunnit ur startblocken. Nyanser och respekt trendar som bekant sällan på sociala medier.”

Men hur ska vi då hantera detta? Ja, inte genom att försöka ljuga tillbaka:

Annons

”Men lögn som svar på lögn, hat som svar på hat, leder till just den upptrappning som antidemokratiska krafter vill åstadkomma, den väg vi måste välja bort om vi inte vill offra demokratins kärnvärden. Svaret på trumpism får aldrig vara mer trumpism. Svaret på trollfabriker får aldrig vara nya trollfabriker.”

Det som behövs är en slags politiker som inger respekt, som drivs av positiva visioner.

”Det krävs politiker av ett alldeles särskilt virke för att klara den svåra utmaningen, seriösa politiker som inger respekt hos – och visar respekt för – sina politiska motståndare. Det krävs politiker som drivs av positiva visioner och kämpar för sina idéer med glöd och entusiasm, inte, som så ofta i dag, med förakt och manipulationer.”

Slutsatsen är, skriver Carlberg:

”Det krävs att vi alla tar ansvar och återför det offentliga samtalet till en ärlighet och anständighet som åtminstone påminner om världen av i går.”

Avd ”Lögnen sprider sig runt halva jordklotet innan sanningen fått på sig stövlarna”

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons