Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Citatet: Opinionsbildarvänstern

Payam Moula, chefredaktör för tidskriften Tiden, skriver i Expressen om att opinionsbildarvänstern hellre dricker rosé än ser verkligheten.
Vänstern • Publicerad 1 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Payam Moula, Tankesmedjan Tiden.
Payam Moula, Tankesmedjan Tiden.Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

”Hur blev klassblindhet en vänsterposition?” frågar han sig i Expressen den 1 juli. Moula instämmer med dem som säger att det blivit ”en glidning i vad det innebär att vara vänster”, en förändring där de intellektuella gått i spetsen så att ”vara vänster blir att förnimma världen först, att betrakta problemen i tredje världen som mer akuta än de i ens egen stadsdel.”

Payman Moula skriver:

Annons

”I takt med folkrörelsernas död har vänsterns opinionsbildare och kulturelit blivit isolerade. Den folkliga förankring som folkrörelserna tvingade fram saknas i dag. Eliten har ersatt studiecirkeln med rosémingel i Almedalen.”

Och:

”Vänsterns nyfunna elitism är förödande av två skäl.

Parlamentariskt kommer klassamhället aldrig att avskaffas utan stöd från dess förlorare. De så kallade ”Magda-moderaterna” må gilla subventionerade solceller på sina villatak och ogilla etno-nationalism, men hota deras ränteavdrag och klassintresset lär visa sitt rätta ansikte.

Den andra konsekvensen av den opinionsbildande vänsterns elitism är att den omöjliggör en bred vänster. Det förvandlar vänsterns projekt från ett majoritetsprojekt till ett minoritetsprojekt. Åsiktstältet krymper.”

Avd Den Nya Klassen

Annons
Annons
Annons
Annons